Plata 1.600 evra, a radnika ni za lek: Pekare se zatvaraju posle prvog špica, Hrvati neće da rade za te pare

   
Čitanje: oko 3 min.
  • 0

Hronični nedostatak radne snage u Hrvatskoj prestao je da bude samo statistički podatak u izveštajima ekonomista i postao je vidljiv na svakom ćošku, a građani ga najviše osećaju tamo gde ih najviše "boli" - u pekarama. Dok se predviđa crni scenario po kojem bi se broj radno sposobnog stanovništva (od 25 do 64 godine) u naredne dve decenije mogao smanjiti za čak 400.000 ljudi, posledice su već stigle: omiljeni lanci pekara skraćuju radno vreme, a mnogi lokali veći deo dana provode u mraku.

Na društvenim mrežama, posebno na Reditu, povela se žustra rasprava o fenomenu polupraznih lokala. Građani se pitaju zašto poslovnice poznatog lanca "Dubravica" rade svega četiri do pet sati dnevno, čak i radnim danima, dok u popodnevnim časovima prostori zjape prazni sa ugašenim svetlima.

Pekara Foto: Shutterstock

Odgovor leži u surovoj ekonomskoj logici i demografskom slomu. Hrvati su sve stariji, mladih je sve manje, a oni koji stasaju masovno završavaju fakultete i ne žele da rade u pekarama.

Ipak, ovo limitirano radno veme je zapravo pametan poslovni potez. Udarni termin za poslovanje je pre podne: tada se kupuju penzioneri koji idu u nabavku, radnici na pauzi za doručak i školska deca, koji su i najveći potrošači. Nakon 14 ili 15 časova, promet drastično opada. Poslodavcima se jednostavno ne isplati da plaćaju radnike u drugoj smeni samo da bi prodali dva dodatna peciva, jer bi trošak plata višestruko premašio zaradu. Zato se radno vreme prilagođava stvarnim potrebama - neke pekare se otvaraju u 6, neke u 8, a zatvaraju se čim prođe jutarnji špic, osim na ključnim tačkama poput autobuske ili železničke stanice, piše Dnevno.

Plata od 1.600 evra, a radnika ni za lek

Iako vlada mišljenje da su male plate glavni uzrok, iskustva sa terena to demantuju. Svedočenja upućenih kažu da problem nije u novcu, već u tome što ljudi jednostavno nema. Navodi se primer da su poslovođe u pekari "Dubravica" još pre dve godine imali platu od skoro 1.600 evra (a danas verovatno i više), ali se na oglase niko ne javlja.

Radnice na prometnim lokacijama, poput Kvaternikovog trga u Zagrebu, tvrde da su zadovoljne uslovima - plata je dobra, a rano završavaju s poslom, što im ostavlja vremena za privatni život. Ipak, tempo na frekventnim mestima je žestok, pa se oni koji rade "baš narade".

Pekara Foto: Shutterstock

Kvalitet ili samo podgrevanje smrznutog?

Dok jedni brane kraće radno vreme tezom da se lanac fokusira na kvalitet, a ne na kvantitet, drugi podsećaju da većina ovih pekara nema sopstveni proizvodni pogon u lokalu. Proizvodi često stižu zamrznuti i samo se termički dovršavaju u pećima, zbog čega se zaposleni mogu videti u lokalima sat ili dva pre otvaranja kako pripremaju robu.

Čak i lokacije koje bi trebalo da rade non-stop, poput one na Autobuskoj stanici u Zagrebu, posustaju. Kupci se žale da već oko ponoći ponuda postaje oskudna - u vitrinama su samo hleb, kajzerice i burek, dok pice i sendviča nema. Slična situacija primećena je i kod konkurentskog "Mlinara".

Zaključak građana je sumoran - radnika nema, poslodavci su u pat poziciji, a ljubitelji bureka moraju da putuju na drugi kraj grada ili da, kako je jedan razočarani kupac najavio - sami počnu da razvijaju kore kod kuće.

(Telegraf Biznis)

Video: Izjava Dubravke Đedović Handanović nakon sastanka sa predstavnicima malih naftnih kompanija.

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>