Konobarica otkrila koliko mesečno zarađuje pa izazvala bes na mrežama: "To je suludo!"

V. K.
V. K.    
Čitanje: oko 2 min.
  • 0

Na internet forumu Redit, jedan 19-godišnja konobarica iz luksuznog restorana u renomiranom hotelu sa pet zvezdica otkrila je koliko zarađuje mesečno i izazvala brojne reakcije korisnika ove društvene mreže.

- Imam platu od 2.500 evra i dodatnih 1.500 evra napojnice - napisala je devojka.

Dok su neki korisnici odmah izrazili podršku i poželeli joj sreću, visina napojnice privukla je najviše pažnje. Posebno su ogorčeni ljudi sa visokom stručnom spremom, ističući da "konobarica zarađuje više nego programer sa fakultetom".

Neki su se požalili i na činjenicu da napojnice nisu oporezovane.

- To je suludo - napisao je jedan korisnik, dok je drugi dodao: "Imam manju neto platu od nje, a zarađujem 80 hiljada evra bruto godišnje".

Iako su neki korisnici najavili da će ubuduće ostavljati manje napojnica, drugi ističu da takve iznose nije neuobičajeno videti u ugostiteljstvu.

- Prijateljica mi zarađuje 15 evra po satu, ali svako veče ima oko 100 evra napojnice - napisala je jedna osoba.

Konobarica je objasnila da, iako ima odlične napojnice, ipak nema najviše u restoranu.

- Moj glavni konobar, koji ima veću sekciju i VIP goste, bez problema zaradi dvostruko više. U proseku, dodaje, dobije između 80 i 120 evra napojnice dnevno, pri čemu se deo iznosa automatski oduzima za kuhinju, 2,5  odsto - napisala je.

Visina napojnice zavisi od više faktora

Sociolog Kristijan Štegbauer, koji je sproveo istraživanje o napojnicama, za BuzzFeed News Deutschland objašnjava da visina napojnice ne zavisi isključivo od kvaliteta usluge.

- Ako je usluga loša, daje se manje - kaže Štegbauer, ali dodaje da neki gosti uvek ostave isto, bez obzira na doživljaj.

U luksuznim restoranima osoblje pažljivo posmatra goste, a socijalni faktori utiču na napojnicu.

- Kod starijih parova, koji više ne razgovaraju puno, konobari započinju small talk kako bi izgradili odnos koji može uticati na visinu napojnice - objašnjava Štegbauer.

Takođe, dodaje, prvi sastanci često rezultiraju višim napojnicama jer gosti ne žele da ispadnu škrti. Ako više ljudi iz iste grupe plaća pojedinačno, često se ravnaju prema onome ko prvi plati. Ako taj ostavi malu napojnicu, ostali često ostave više kako bi "spasili obraz grupe".

(Telegraf Biznis/Dnevno)

Video: Proslava više od tri decenije postojanja RTV BK Telekom

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>