• 40
 ≫ 

Gugl raskinuo sa Huaveijem: Oglasio se Android (FOTO)

 ≫ 

Pogledajte kako će se odraziti na sve korisnike i kupce u Srbiji

  • 40

Krovna Guglova firma "Alfabet" prekida deo poslovanja s kineskim proizvođačem mobilnih telefona Huaveijem. Tako se dodatno zahuktao trgovinski rat na relaciji SAD – Kina.

 

Još nije došlo do potpunog prekida poslovanja, ali to će svakako uzdrmati ovu veliku tehnološku kompaniju koja se već duže nalazi na udaru američkog predsednika Donalda Trampa.

Pojedinosti o određenim uslugama još se raspravljaju unutar "Gugla".

Ovde nije reč o potpunom prekidu poslovanja između te dve kompanije, jer će Huavej i dalje imati pristup Android verzijama softvera koji su dostupni preko open source licence.

Iz Huaveija zasad nema komentara.

Zabrana pristupa Guglovim aplikacijama

Za "Huavei", ali i brojne buduće kupce mobilnog tog proizvođača širom sveta, to bi moglo značiti da više neće moći nadograđivati (ažurirati) svoje Android sisteme, a izgubiće i pristup Gmailu, Google Play Storeu, YouTubeu i svim ostalim aplikacijama čiji je proizvođač kompanija Google.

Kako rešiti problem

Tehnički gledano, budući korisnici telefona "Huavei" mogli bi ovaj problem rešiti, ako i kad do njega dođe, tako da sami naknadno nadograđuju sistem (jer im se to više neće događati automatski), na način da instalacijom Gapps paketa dođu do istih mogućnosti koje imaju vlasnici mobilnih telefona nekih drugih proizvođača.

"Huavei" već godinama radi na razvoju svog operativnog sistema, za slučaj potpune nemogućnosti korišćenja softverske podrške iz SAD-a. Delovi te tehnologije poput pružanja e-maila, kartografije, te drugih servisa koji zamenjuju na primer Office ili slične pakete već su u upotrebi u Kini.

KAKO SE OGLASIO GUGL

"Pridržavamo se zahteva i pratimo dalji razvoj situacije. Za korisnike naših usluga, Google Play i Google Play Protect će nastaviti da funkcionišu na postojećim Huawei uređajima."

OGLAŠAVANJE ANDROIDA

Svim Huawei korisnicima, u vezi sa daljim koracima koje ćemo preduzeti po pitanju nedavne odluke američke vlade: Uveravamo vas da će, iako se pridržavamo svih zahteva američke vlade, usluge kao što su Google Play i Google Play Protect nastaviti da funkcionišu na postojećim Huawei uređajima.

VIDEO: Kupila je preskup telefon, a on je iz čista mira eksplodirao

(Telegraf.rs/Bizlife)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Corak

    20. maj 2019 | 10:26

    Huavei ahahahaah

  • Dzoni

    20. maj 2019 | 11:24

    E sad da su braca kinezi pametni, treba da momentalno stanu sa proizvodnjom iphone a

  • Mitar

    20. maj 2019 | 12:38

    Iskompleksirani ameri ne mogu da se pomire sa cinjenicom da je huawei oduvao njihovu "jabucicu"

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>