• 0
 ≫ 

Najveći IT sukob svih vremena: Huavei ima rezervni plan

 ≫ 

Prve žrtve trgovinskog rata smo, izgleda - mi

  • 0

Američki tehnološki gigant Gugl saopštio je u nedelju da povlači licencu Huaveju za korišćenje Androida, operativnog sistema za mobilne telefone. Ukoliko do toga dođe, kineska kompanija moraće da koristi softversku verziju sistema sa otvorenim kodom.

Ipak, kako je Gugl u međuvremenu saopštio, ljudi koji već poseduju Huavei telefone moći će da koriste i ažuriraju aplikacije koje su već preuzeli.

Iz Huaveija su naglasili da kompanija ima bekap, za slučaj da joj bude uskraćeno korišćenje softvera iz SAD. 

Svakako, prve žrtve smo izgeda - mi. 

LANČANA REAKCIJA: HUAVEI gubi poslove 

Sve više američkih kompanija usvaja odluku Bele kuće prema kojoj moraju da prekinu saradnju s kineskom kompanijom Huavei. Tako sa njim prestaju da posluju i vodeći proizvođači čipova Intel, Kvalkom i Brodkom.

Odluka navedenih kompanija usledila je brzo posle vesti da je Gugl ukinuo Huaveju pristup Gugl Plej uslugama, čime ga je pogurao s tržišta Android pametnih telefona prisiljavajući kinesku kompaniju da razvije sopstvenu verziju svog operativnog sistema koji se temelji na vrlo bazičnoj formi sistema Android.

Kako prenose svetski mediji, i radnici ovih američkih kompanija obavešteni su da su njihove firme prestale da rade sa Huavejom.

Navodno, Huavei ima zaliha čipova za tri meseca. 

GUGL: SAMO BUDUĆI KORISNICI U PROBLEMU

Portparol kompanije Gugl saopštio je kako će trenutni korisnici Huavejovih smartfona moći i dalje da koriste Guglove aplikacije, kao i da skidaju nova ažuriranja.

- Razmatramo posledice ove odluke -  dodao je portparol.

KO ĆE BITI PRVE ŽRTVE?

Specijalizovani portali, među kojima i Bug, pišu kako, paradoksalno, prve žrtve Guglovog poteza u američko-kineskom industrijskom ratu neće biti ni američki, ni kineski, već evropski potrošači - dakle i mi.

Kinezi ionako ne koriste Guglove aplikacije koje neće moći da se koriste na mobilnim iz Huaveija, a Amerikanci ionako ne mogu ni da kupe Huavei mobilne kroz uobičajene kanale, pa će stvarni gubitak funkcionalnosti svojih telefona osetiti “samo” svi ostali.

URNEBESNE REAKCIJE

Širom sveta odjeknulo je saopštenje Gugla kojim je šokirao svet, a na društvenim mrežama mnogo je i onih kojima je sve ovo zabavno:

 

 

 

 

 

KAKO JE SVE POČELO

Prošle sedmice, američki predsednik Donald Tramp potpisao je odluku kojom se američim kompanijama zabranjuje da koriste telekomunikacijsku opremu koju su napravili strani protivnici, odnosno firmama za koje se smatra da predstavljaju rizik po američku nacionalnu bezbednost. Tramp je kinesku kompaniju time praktično stavio na crnu listu uskraćujući joj pristup tržištu SAD i istovremeno ograničavajući mogućnost prodaje američkih kompanija.

Kompanija Huavej dospela je pod ogroman pritisak SAD nakon što su se pojavile informacije da ona dozvoljava kineskim obaveštajnim agencijama da koriste tzv. "bekdors“ u softveru. Na te optužbe hitno je odgovorilo ministarstvo spoljnih poslova osuđujući "zapadnu histeriju“ oko Huaveja.

Iz Huveia su govorili ranije da su spremni na ovako nešto i da nisu uradili ništa što bi kršilo neki zakon.

Mediji prenose danas i da je Huavei je već razvio sopstveni operativni sistem koji će početi da koristi u slučaju da izgubi pristup Guglovim i Majkrosoftovim uslugama.

Glavna finansijska direktorka kompanije Huavei Meng Vangžu uhapšena je prošle godine. Ona se trenutno nalazi u kućnom pritvoru u Vankuveru

Huawei says company will continue to provide security updates and after-sales services to all existing Huawei and Honor smartphone and tablet products

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>