• 0

Doktor Propast: Bitkoin je otac i majka svih katastrofa

Rubini naziva kriptovalute "majkom i ocem" balona, dok Novograc tvrdi da je bitkoin "malo čudo"

  • 0

Dva istaknuta glasa na tržištu digitalnih novčića raspravljala su o budućnosti najvažnije kriptovalute, a ona ta debata se zavšila opkladom u majicu.

Ekonomista Nurijel Rubini, poznat i kao Doktor Propast zbog svojih sumornih prognoza, rekao je da bitkoin i slični novčići ne zaslužuju čak ni da se zovu kripto-valutama.

S druge strane, investitor i bivši menadžer hedž fondova Majkl Novograc tvrdi da Rubini potcenjuje budućnost ovog sektora.

- Bitkoin je sada 7.000 dolara - podsetio je Novograc Rubinija i onda to slikovito objasnio: - Ako do Božića bude preko 6.000 dolara, moraćete da nosite majicu na kojoj piše: "Volim bitkoin". Ako ne, onda ću ja nositi majicu s natpisom: "Nurijel je bio u pravu" -

Rubini nije direktno odgovorio na izazov, ali je provukao da mu nije stalo do sudbine bitkoina.

On je i ranije pokrenuo kritiku protiv industrije vredne 186 milijardi dolara, rekavši da njeni proizvodi kao što su bitkoin i etereum nemaju osnovne kvalitete valuta i ne bi trebalo, kaže, ni da budu označeni tako.

- Kripto je majka i otac svih balona - rekao je.

Termin "kripo valuta je potpuno pogrešan naziv", dodao je kasnije. - Da bi nešto bilo valuta, mora da bude jedinica računa, vredno i skalabilno sredstvo plaćanja -

Bitkon ne može da se efikasno skalira jer je sposoban samo sa sedam transakcija u sekundi, dok kreditne kartice mogu da obrade hiljade transakcija u isto vreme, rekao je on.

Previše je nestabilna da bi bila sredstvo zaliha, i podložna je prevarama kao što su lažiranje, šeme, pumpanje i deponovanje, što sve utiče na cene.

- Nikada nisam video takav nivo manipulacije - rekao je Rubini, čije su primedbe izazvale aplauz publike. - Stvarnost je da to nisu valute -

"Malo čudo"

Novograc, koji je godinama bio kripto-rudar, nije se saglasio.

Ukazujući na oporavak cene bitkoina posle zlokobnog pada 2018, bivši šef Fortres investment grup izjavio je da je bitkoin još uvek široko prihvaćen i da se za njega pokazuje interesovanje.

- Stvar je u tome da se dešava nešto krupno. Na neki način, desilo se malo čudo - rekao je Novograc. - Debata je završena, bitkoin je pobedio. Ljudi širom sveta sada ga vide kao legitimno mesto za čuvanje njihove imovine -

Novograc je ukazao na kripto nastojanja koja se sprovode ili razmatrataju od strane različitih firmi kao što su Fideliti i Fejsbuk.

- To je bitkoin. Mislim da je to vrlo zdrava budućnost. Moj osećaj mi govori da će nastaviti da maršira dalje -

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>