• 0
 ≫ 

Direktor Vibera: Obezbedite kvalitet i klijenti će sami doći

 ≫ 

Elenkov otkriva i da Viber vodi nekoliko zanimljivih pregovora u Srbiji na polju elektronske trgovine.

  • 0

Finansijski sektor ima najviše potencijala za primenu inovacija, i to posebno u regionu JIE, kome pripada i Srbija, rekao je za Telegraf.rs Momčilo Elenkov, direktor kompanije Viber, sa tržište centralne i jugoistočne Evrope.

Elenkov otkriva i da Viber vodi nekoliko zanimljivih pregovora u Srbiji na polju elektronske trgovine.

Jednu sličnu inovaciju, tačnije Banking Chat Bot, Viber je pre dve godine lansirao sa kompanijom Comtrade, a projekat je prošao veoma uspešno.

- Poslednja aktivnost na tom planu je bila pre par meseci, kada smo ga pokrenuli u Sloveniji. Ujedno, to je poslednje tržište u ovom regionu koje smo pokrili tim rešenjem. Bilo je dosta uspešno, s obzirom na to da da pokrivamo pet tržišta sa potpunim mobilnim bankarstvom na Viberu i nudimo mnogo opcija za razmenu novca putem Vibera, kako između kompanija tako i između računa pojedinačnih korisnika -  kaže Elenkov i dodaje da je tehnologija jednostavna za korišćenje, ali i da bi voleo da sve banke partneri uvrste u svoje usluge to rešenje.

Osim banaka, pristup je primenjen i na drugim projektima.

- Finansijski sektor je pokazao najveći potencijal za primenu sličnih rešenja, naročito u ovako jakom regionu za Viber, kao što su Centralna i Istočna Evropa -

Kada je reč o trendovima u Fin Tech industriji, Elenkov ističe da su u poslednjih pola godine dobili brojne zahteve za jednostavnu ili kompleksiniju integraciju softvera za plaćanje i Vibera, ali da je, s druge strane potrebna jedinstvena regulativa, ili bar ona koja važi u EU.

- Veliki izazov prestavlja činjenica da za razliku od ostalih zemalja sveta, ovaj region veoma segmentisan u smislu zemalja, lokalnih jezika i specifičnih regulacija. Neke zemlje su u okviru EU, druge nisu. Neke su prihvatile PSD2 direktivu, dok su druge prihvatile određne zakone PSD2 regulative koje se odnose samo na lokalno tržište. To otezava skupljanje svih detalja i kreiranje jedinstvenog rešenja koje je primenjujemo u svim zemljama, kao i merenje rezultata -  kaže.

Kako je istakao, najveći izazov je primeniti strategiju koja će obezbediti merljivo rešnje, ali isto tako, uveren je da ovo podneblje pruža odlične mogućnosti za inovacije. Ono na čemu svi treba zajedno da radimo, savetuje, je bezbednost.

- Mislim da je pravna regulativa u Srbiji, kada su u pitanju instant plaćanja, veoma dobra. Kada se radi o online bankarskim uslugama važno je pitanje sigurnosti. Posebno, jer su to danas veoma popilarne teme - bezbednost, privatnost, curenje podataka...Viber je počeo kao startap kompanija pre više od sedam godina i oduvek se bazirao na kvaltetu. Tako i danas, svaki put kada lansiramo novu funkciju trudimo se da bude što funkcionalna - kaže i zaključuje da ukoliko obezbedite kvalitet, korisnici sami dolaze.

A o budućim planovima Vibera za Srbiju, kaže:

- Počeli smo već sa redizajnom aplikacija, tako da ona izgleda modernije sa korisničke tačke gledišta, uz smernice od strane Gugla i Epla. Predstavili smo i tamnu temu, a brzina slanja poruka je povećana. Trenutno, vodimo nekoliko zanimljivih pregovora u Srbiji i očekujemo novosti na polju e- trgovine i plaćanja - rekao je Elenkov.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>