• 1

Jevrosimović: Srbija je IT eldorado zbog dobrih inženjera

Prema njegovim rečima, u svetu je trenutno manjak informatičara od 60 odsto, a Srbiji nedostaje 30.000 IT stručnjaka

  • 1

Naši inženjeri su vrlo cenjeni i zato velike svetske kompanije dolaze i otvaraju razvojne centre u Srbiji, kaže Veselin Jevrosimović, vlasnik "Komtrejda", koji ističe da je naša zemlja prošle godine zaradila od izvoza softvera milijardu evra.

- Naši inženjeri ne rade po satu kao Indijci. U Srbiji je prisutan viši nivo inženjeringa. Prepoznati smo kao eldorado, što se tiče visokokvalitetne radne snage - rekao je za "Novosti" Jevrosimović.

Velika potražnja za ovim kadrovima dovela je do toga da ljudi mogu da rade gde hoće, pod istim uslovima i sa istim zaradama, kaže on i dodaje da u "Komtrejdu" radi 4.000 inženjera koji imaju iste uslove i plate kao njihove kolege na Zapadu.

Napominje i da Srbija nema kompletnu sliku o svom tržištu informacionih tehnologija, jer iako je registrovan izvoz od milijardu evra, nije poznat udeo stručnjaka koji rade za strane kompanije od kuće, a taj deo je mnogo veći od registrovanog.

- Budućnost ove zemlje je da pod svoje okrilje stavi starap tehnološke kompanije. I naravno, školovane ljude koji ostvaruju taj izvožni proizvod - rekao je Jevrosimović.

Veselin Jevrosimović, dodela nagrada Jevrosimović tvrdi da Srbiji nedostaje 30.000 IT stručnjaka, Foto: A.Nalbantjan

Prema njegovim rečima, u svetu je trenutno manjak informatičara od 60 odsto, a Srbiji nedostaje 30.000 IT stručnjaka. Danas ne postoji oblast koja ne traži informatičare i zato je došlo do velikog deficita kadrova.

- Činjenica je da je država zamajac svake industrije. Ove godine je država potrošila mnogo više novca za informatiku nego ranije. Premijerka Ana Branbić u svakom svom obraćanju forsira informatiku i njen razvoj. I predsednik Srbije Aleksandar Vučić često spominje informatiku, pa čak i veštačku inteligenciju. Ranije premijeri i predsednici nisu pričali o tome - rekao je on.

Kada je reč o obrazovanju, Jevrosimovć smatra da je za godinu i po teško napravtii dobrog inzenjera, ali je to moguće za tri godine.

- Školovanje od pet-šest godina je dugačak period. Dok student dođe do treće godine, program iz prve godine je već zastareo. Više sam za dualno obrazovanje gde bi bili u radnom okružzenju i da od prve godine učestvuju u našem radu - objašnjava Jevrosimović.

On je naveo da "Komtrejd grupacja" ima 32 kompanije u 15 zemalja i posluje širom sveta, a jedina je firma sa ovih prostora i jedna od 10 tehnoloških kompanija koja ima ugovor sa CERN-om.

(Telegraf.rs/Večernje novosti)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • mirza

    26. maj 2019 | 22:45

    IT je velika sansa da se nasa zemlja izvuce iz blata i da uhvatimo korak sa ostatkom sveta. Podhitno moramo u osnovnim skolama da pojacamo obrazovanje vezano za it. Tu drzava mora da investira i da daje bolje uslove za rad profesorima

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>