• 0
 ≫ 

Huavei presavio tabak, pred sudom osporava ustavnost zakona SAD

 ≫ 

Glavni pravni zastupnik Huaveja, Song Ljuping, izjavio je na konferenciji za novinare da je kompanija podnela zahtev da sud donese presudu bez održavanja rasprave o tome da li je u skladu sa ustavom da SAD primenjuju odredbu o vojnoj potrošnji

  • 0

Kineski tehnološki gigant Huavei pokrenuo je postupak pred američkim sudom kojim osporava ustavnost zakona o ograničavanju prodaje njegove telekomunikacione opreme, što je najnoviji potez u tekućem sukobu s američkom vladom.

Glavni pravni zastupnik Huaveja, Song Ljuping, izjavio je na konferenciji za novinare da je kompanija podnela zahtev da sud donese presudu bez održavanja rasprave o tome da li je u skladu sa ustavom da SAD primenjuju odredbu o vojnoj potrošnji kojom se vladi i njenim izvođačima radova zabranjuje da koriste opremu Huaveja, prenosi agencija AP.

- Ova odluka preti da pogodi naše klijente u preko 170 zemalja, uključujući više od tri milijarde korisnika koji koriste proizvode i usluge Huaveja širom sveta - rekao je Song.

Huavej, najveći globalni proizvođač mrežne opreme, bori se da zadrži pristup glavnim tržištima za komunikacionu opremu naredne generacije, pošto su SAD stavile kompaniju na "crnu listu" tvrdeći da predstavlja pretnju po međunarodnu sajber bezbednost.

Song je naveo da "kampanja koju vodi država" protiv Huaveja neće poboljšati sajber bezbednost.

- Političari u SAD-u koriste silu cele jedne nacije da bi gonili jednu privatnu kompaniju. To nije normalno - rekao je on.

Zahtev za donošenjem presude bez održavanja rasprave ima za cilj ubrzanje sudske procedure kako bi se kupcima u SAD-u što pre omogućio pristup opremi Huaveja. Song je dodao da SAD nisu pružile nikakve dokaze koji bi pokazali da Huavej predstavlja bezbednosnu pretnju.

- Nema pištolja, nema dima, samo spekulacije - rekao je on, optužujući SAD da su ustanovile "opasan presedan".

- Danas su to telekomunikacije i Huavej. Sutra bi to mogla biti vaša industrija, vaša kompanija, vaši potrošači - zaključio je Song.

(Telegraf Biznis/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>