• 0

Sukob dva titana: Znate li zašto se Ilon Mask i Džef Bezos ne podnose

Dvojica milijardera i inovatora nekada su bili u prijateljskim odnosima

  • 0

Rivalstvo između Džefa Bezosa i Ilona Maska već godinama puni naslovne strane i medijski prostor, međutim odnos dva milijardera nije oduvek bio takav.

Bezos i Mask su, kako piše Biznis insajder, pre petnaestak godina išli zajedno na večere i razmenjivali ideje, ali su tada njihove kompanije SpaceX i Blue Origin bile relativno mlade.

Od te 2004. godine mnogo toga se promenilo, a kao prelomni trenutak u tada prijateljskom odnosu dva titana spominje se istorijsko lansiranje kompleksa 39A 2013. godine. Naime, Space Shuttles se povukao dve godine ranije, a NASA nije koristila tu lansirnu rampu koja je stoga postala slobodna za sve ostale.

Ilon Mask, odnosno njegov SpaceX bio je prvi koji je digao ruku i prijavio se za korišćenje platforme. Ubrzo nakon toga i Bezos je dobio istu ideju zbog koje je verovatno otišao koji korak predaleko pa je od američke vlade tražio da spreči SpaceX da dobije pravo na korišćenje rampe.

To mu, naravno, nije uspelo. Umesto toga, Maskova kompanija je 2014. godine potpisala ugovor za njeno korišćenje i to na punih 20 godina.

(Telegraf Biznis/Jutarnji list)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>