• 0
 ≫ 

Huavei ima "plan B" posle Gugla: Započeo zaštitu svoje alternative Androidu

 ≫ 

Podneti su zahtevi za zaštitu Hongmenga na devet tržišta

  • 0

Špekulacije da će kineski proizvođač pametnih telefona Huavej vrlo brzo da pronađe rešenje nakon što je Gugl prekinuo saradnju, sada se potvrđuju pošto kompanija ubrzano podnosi zahteve za zaštitu svog operativnog sistema Hongmeng.

Kako navodi Rojers pozivajući se na podatke UN-ove Svetske organizacije za zaštitu intelektualnog vlasništva (WIPO), Huavej je podneo zahteve za zaštitu Hongmenga na devet tržišta.

Među njima su Kambodža, Južna Koreja, Kanada i Novi Zeland. Kancelariji za zaštitu intelektualnog vlasništva Evropske unije zahtev je predat 14. maja, a u Peruu je zahtev predat 27. maja, pokazuju podaci tamošnjeg regulatora za zaštitu tržišne konkurencije Indecopi.

Na matičnom kineskom tržištu Huavei je zatražio zaštitu intelektualnog vlasništva za Hongmeng još u avgustu prošle godine, a odgovor od tamošnjeg regulatora došao je prošlog meseca, prema podacima kineske kancelarije za zaštitu intelektualnog vlasništva, preneo je Poslovni dnevnik.hr.

Ovi podaci pokazuju da drugi proizvođač mobilnih telefona na svetu počinje s primenom "plana B" na ključnim tržištima nakon što su američke mere počele da ugrožavaju njegovo poslovanje.

Američka administracija prošlog meseca stavila je Huavej na trgovinsku crnu listu što znači da američke kompanije moraju imati posebnu dozvolu vlade ako nameravaju da isporučuju Huaveju komponente.

Nakon toga Gugle je ubrzo najavio da neće moći isporučivati operativni sistem Android za buduce Huaveijeve mobilne telefone.

Zahtevi za zaštitu Hongmenga pokazuju da Huawei taj operativni sistem namerava da zaštiti za primenu u nizu uređaja, od pametnih telefona i prenosnih kompjutera preko robota i televizijskih uređaja u automobilima. Rojters navodi da je kineska kompanija odbila da komentariše ove navode.

Međutim, Ričard Ju, Huaveijev direktor za potrošačku elektroniku izjavio je još pocetkom godine za nemački Velt da kompanija razvija svoj operativni sistem.

(Telegraf.rs/ Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>