• 0

Neočekivani prijatelji: Gube milijarde i milijarde dolara, lobiraju kod Trampa za Huavej

Huavej je prošle godine potrošio oko 11 milijardi dolara na kupovinu komponenti od desetina američkih kompanija, uključujući čipove iz Kvalkoma, kao i softver od Majkrosofta i Gugla

  • 0

Američki tehnološki giganti gube milijarde, pa stoga ovih dana lobiraju kako bi ublažili efekte posle zabrane Huaveja.

Veoma zabrinuti zbog neizbežnog gubitka milijardi dolara u trgovini sa Huavejom, giganti Silicijumske doline su tiho lobirali kod administracije američkog predsednika Donalda Trampa kako bi ublažili zabranu prodaje komponenti kineskoj tehnološkoj firmi.

Huavej je prošle godine potrošio oko 11 milijardi dolara na kupovinu komponenti od desetina američkih kompanija, uključujući čipove iz Kvalkoma, kao i softver od Majkrosofta i Gugla. Američke kompanije će izgubiti taj posao nakon što njihove tromesečne privremene dozvole, uvedene za Huavej i 70 njenih filijala, isteknu 20. avgusta.

Da bi se to sprečilo, glavni proizvođači čipova u SAD, kao što su Intel, Kvalkom i Ksilink, tiho su lobirali u ministarstvu trgovine kako bi ublažili zabranu prodaje kineskoj firmi, izveštava Rojters, navodeći reči anonimnih izvora iz industrije.

Iako detalji pregovora nisu otkriveni, Huavej je naglasio da nije tražio od svojih američkih poslovnih partnera da lobiraju u njihovo ime.

- Oni to rade po sopstvenoj želji, jer je za mnoge od njih Huavej jedan od njihovih glavnih klijenata - objasnio je Endrju Viljamson, potpredsednik kompanije za komunikacije. On je rekao da će gubitak kineskog tržišta imati "katastrofalne" posledice za neke od njih.

Udruženje za tu industriju (SIA) potvrdilo je tekuće sastanke između proizvođača čipova i zvaničnika administracije, koji su počeli gotovo odmah nakon što je američka lista Huavej u maju, dok je ministarstvo trgovine saopštilo da takvi razgovori nemaju nikakvog uticaja na "akcije za sprovođenje zakona".

- Za tehnologije koje se ne odnose na nacionalnu bezbednost, čini se da ne bi trebalo da spadaju u okvir naređenja - objasnio je Džimi Gordič, potpredsednik globalne politike u SIA.  - I preneli smo ovu perspektivu vladi -

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>