• 0

Fejsbukova prevara veka: "Njihova kriptovaluta nema veze s blokčejnom"

Fejsbukova kriptovaluta, niti je kripto, niti je blokčejn, smatra poznati ekonomista

  • 0

Da Fejsbuk lansira sopstvenu kripto-valutu Libra postala je glavna vest u digitalnom svetu. To je poguralo bitkoin na novi rekord, na više od 9.000 dolara što je rast od 143 odsto od početka godine.

Sa bitkoinom skočila je i vrednost drugih digitalnih novčića, ali i sumnja nekih ekonomista u moć te najavljene kriptovalute.

Fejsbukova kriptovaluta bi socijalnoj platformi mogla da donese nove prihode istorijskih razmera, a prvi izveštaji govore o tome da će Fejsbuk, Instagram i Voc ap korisnici uz pomoć novog digitalnog koina moći da obavljaju digitalne kupovine bez visokih nadoknada i poreza.

Nova kriptovaluta bi najpre mogla da procveta na nestabilnim tržištima, i da donese stabilniju alternativu u zemlje sa visokom inflacijom i nestabilnim vladama. Iz kompanije se očekuje da se Libra koristi tokom transfera novca, e-commerce aktivnosti,  ali i za plaćanje aplikacija i igara koje su u vlasništvu Fejsbuka. Upravo se zbog toga procenjuje da bi ovo mogla da bude jedna od najvažnijih inicijativa u istoriji kompanije.

Planirano je da se Libra poveže sa za nekoliko valuta koje su vlade proglasile za sredstvo plaćanja kako bi se zaštitila od vrtoglavih promena vrednosti koje su ranije nanosile štetu valutama kao što je bitkoin.

Međutim, kripto zajednica, ne misli tako.

Logo Fejsbuka

Tanjug/AP

Večiti skeptik, poznati ekonomista Nurijel Rubini, kaže da je Fejsbukova kripto-valuta koja se pompezno najavljuje, zapravo sve samo ne kripto.

Rubini, poznat i kao Doktor Propast, kaže da Fejsbukova kriptovaluta zapravo nije kriptovaluta.

- To nema nikakve veze sa blokčejnom. Potpuno privatna, kontrolisana, centralizovana, verifikovana i odobrena od strane malog broja dozvoljenih čvorova. Dakle, šta je kripto ili blokčejn u tome? Ništa - kaže on.

I zaista, kako pokazuju zvanični izveštaju, Fejsbuk je potpisao više od desetak partnerstava za svoju kriptovalutu. Svaki od novih partnera, navodno Viza, Masterkard, Pej pal i Uber, uložiče oko 10 miliona dolara u projekat a onda bi je poslednično, nadzirali.

Iako je priznao da specifičnosti projekta još nisu poznate, Rubini ne veruje da će njihova kripto biti bazirana na uobičajenoj tehnologiji blokčejna.

- Zašto bi- pita se on.

 

Rubini pri tom nije jedini koji kritikuje novu digitalnu valutu. Kripto zajednica generalno ima svašta da kaže protiv.

Libra možda dolazi i kao spas, ali za samu kompaniju, budući da se od aprila spekuliše o tome da bi Facebook mogao da se suoči sa rekordnom kaznom od pet milijardi dolara za kršenje pravila o privatnosti korisnika, te bi mogla da potpuno preoblikuje način poslovanja kompanije.

Analitičari su u martu objavili da bi nova kriptovaluta tokom 2021. godine kompaniji mogla da donese prihode od čak 19 milijardi dolara, pa ostaje da se vidi hoće li prognoze biti tačne i kako će to uticati na budućnost kompanije.

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>