• 0

Pobuna: Fedeks tuži američku vladu, ne želi da zadržava pošiljke Huaveja

Fedeks navodi da američki propisi o izvoznoj administraciji krše prava prevoznika

  • 0

Američka kompanija Fedeks podnela je tužbu protiv američke vlade, tvrdeći da ne bi oni trebalo da sprovode odluke o zabrani uvoza.

Potez je usledio nakon što je Fedeks imao nekoliko incidenata sa isporukama za Huavej, posebno, poslednji kada nije isporučen smartfon iz Britanije u SAD.

Huavej je najveći proizvođač telekomunikacione opreme na svetu, ali ga je Trampova administracija svakako stavila na crnu listi za trgovinu, zabranivši američkim kompanijama da prodaju ili izvoze tehnologiju i komponente kineskoj tehnološkoj firmi bez dobijanja dozvole američke vlade.

Ograničenja su narušila globalni lanac snabdevanja kompanije Huavej.

Fedeks navodi da američki propisi o izvoznoj administraciji "krše prava zajedničkih prevoznika".

- Fedeks je transportna kompanija, a ne agencija za sprovođenje zakona - navodi se u saopštenju kompanije.

Novi propisi u suštini podrazumevaju da Fedeks zadrži milione paketa koje svakodnevno isporučuju, iako je to praktično nemoguć zadatak, logistički, ekonomski i u mnogim slučajevima, zakonski - navodi se u tužbi kompanije.

Podsetimo, paket je poslala kompanija PC magazin, a u njemu je bio telefon Huvaej P30. Pokušali su da pošiljku dostave iz Velike Britanije u SAD. Praćenjem pošiljke se otkrilo da je ona vraćena u London posle nekoliko sati provedenih u Inidijanpolisu.

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>