• 6
 ≫ 

Ovo se neće svideti "rudarima": Bitkoin je skočio iz još jednog razloga, a to nije fejsbukova libra

 ≫ 

“Rudari” trenutno zarađuju 12,5 BTC za svaki iskopani blok. Do maja 2020, kažu stručnjaci, "nagrada" će biti 6, 25 novih BTC

  • 6

Bitkon je ove godine munjevito porastao, i to stopom od 200 odsto od početka godine. Postoji više teorija o tome zašto je to tako, ali jedna je posebno važna.

Reč je o tzv "halvening", odnosno, procesu gde bitkoin rudari mogu očekivati pad BTC zarade od 50 odsto.

Da bi se razumelo šta to znači, važno je znati kako bitkoin tehnologija, odnosno blokčejn, funkcioniše.

Rudari, sa jakim računarima rešavaju složene matematičke probleme i tako učestvujuu u lancu. Ko pobedi u toj trci dobija nagradu u vidu bitkona.

Svake godine, "nagrada" se prepolovi kako bi se sprečila infalcija. “Rudari” trenutno zarađuju 12,5 BTC za svaki iskopani blok. Do maja 2020, kažu stručnjaci, "nagrada" će biti 6, 25 novih BTC.

- Trenutna stopa inflacije kod bitkoina je otprilike 3, 76 odsto - rekao je Met Grinspan, viši tržišni analitičar.

- U maju naredne godine planirano je da se smanji na 1,8% -

Zašto se to dešava?

Bitcoin, Kriptovaluta, Ethereum, Tehnologija Foto: Pixabay.com

Iako je poznato da svakoga dana raste broj iskopanih bitkoina, brzina “otkopavanja” ne posustaje. Od ukupno 21 milion bitkoina, iskopano je više od 80%.

BTC kriptovaluta ukupno raspolaže sa 21 milion jedinica, ali kao što je poznato, broj bitkoina u prometu se povećava tzv. Iskopavanjem ili rudarenjem. S obzirom da vlada prava bitkoin groznica, sve je veći broj bitkoina u opticaju, a samim tim je njegov uticaj na finansijska tržišta sve veći. Kako se raspoloživa količina bitkoina (za otkopavanje) smanjuje, tako raste pomama za njim, a samim tim i njegova vrednost. Analitičari predviđaju da kako se proces rudarenja bude bližio kraju, tj. kada se iscrpe svi rudnici, tada će u praksi biti teže doći do bitkoina, pa će samim tim ta činjenica predstavljati genezu budućeg rasta njegove vrednosti na tržištu.

Sve je zapravo u samom softveru, koji je osmislio izvesni Satoši Nakamoto (osoba ili više njih). I proces se ponavlja na svake četiri godine.

Naime, Nakamoto protokol predviđa da se nagrada prepolovi nakon svakih 210 000 blokova ili, aproksimativno nakon četiri godine. Dakle, preciznije, naredno smanjenje nagrade će se desiti za dve godine, tačnije sredinom 2020. i tada će nagrada iznositi 6,25 bitkoina za svaki otkopani blok.

- Jedna od ključnih karakteristika bitkoina je predvidljivost oko nove ponude koja se oslobađa - rekao je Garik Hileman, šef istraživanja za kriptovalute u jednom kompaniji.

Bitkon se često naziva "digitalnim zlatom“ zbog svoje dinamike ponude i likvidnosti. Stručnjaci kažu da je vrednost kripto valute poduprta nedostatkom ukupnog broja bitkoina koji postoje.

Kako to može uticati na cene?

- Pooštravanje ponude dovodi do povećanja cene i očekivanja manje likvidnosti koja dolazi na tržište - izjavio je Čarls Haiter, izvršni direktor CriptoCompare.

Sve ukazuje na to, kaže on, da će cena rasti, a da će rudari imati sve manje šta da kopaju.

Kao što je ranije spomenuto, postoji niz drugih teorija o tome zašto je cena btikoina u porastu ove godine, od investitora špekulanata, preko trgovsinkog rata do Fejsbukove nove kripto-valute.

Sada, bitkoin se vratio u igru, cena mu je iznad 11.000 dolara. Ali prošle godine, slika i nije bila tako ružičasta.

Verujete li u bitkoin ove godine?

VIDEO: Ukrali gomilu kompjuterske opreme da bi "kopali" Bitkoin

(Telegraf Biznis/V.B)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Brza lova

    25. jun 2019 | 21:00

    Bez mladih i zgodnih zena nema sigurnog uspjeha u poslu. Ostavi kopanje.

  • Sale

    26. jun 2019 | 09:19

    Rudari nisu znali za ovaj podatak, dok nisu pročitali u novinama ;)

  • Gaga

    25. jun 2019 | 22:45

    Samim tim što ga ima sve manje, cena će mu verovatno ići gore ili se držati na ovoj vrednosti. Zakon ponude i potražnje, klasičan primer. Jedino ako ga nešto spolja ne obori, a inače tokom 2018, i početkom 2019 je pao i na 3500 USD.

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>