• 1

ICT egzodus: HP, Del, Majkrosoft i ostali beže iz Kine

Ne plaše se samo nastavka tenzija zbog trgovinskog rata, nego i povećanja troškova

  • 1

Svetske tehnološke kompanije navodno nastoje da iz Kine prebace značajne proizvodne kapacitete zbog trgovinskog sukoba sa SAD.

Kako pišu svetski mediji, glavni proizvođači računara HP, Del i drugi planiraju da prebace do 30 odsto svoje proizvodnje notbuk računara iz Kine.

Taj potez bi mogao biti veliki udarac za poziciju zemlje kao svetske elektrane za tehnološke uređaje, posebno u trenutku kada se Kina sprema da potpuno otvori tržište, o čemu je Telegraf Biznis pisao.

Majskrosoft, Gugl, Amazon, Soni i Nintendo takođe žele da preusmere neke svoje konzole za igrice i pametne zvučnike. Drugi vodeći proizvođači računara kao što su Lenovo, Acer i Asustek takođe razmatraju promenu proizvodnje, prema rečima izvora koji su upoznati upoznati sa tom temom.

Kako su predstavnici kompanija rekli, uprkos primirju koje su dogovorili američki i kineski lideri na G20 samitu, situacija je još uvek neizvesna. Rastući troškovi u Kini takođe su naveli proizvođače da istraže alternative, kažu izvori.

Proizvođači ključnih servera, kao što su Kuanta, Fokson i Inventek, već su premestili deo proizvodnje na Tajvan, Meksiko i Češku. Prošlog meseca, mediji su izvestili da Epl istražuje implikacije troškova prelaska na 30% svoje proizvodnje pametnih telefona.

Kina je najveći svetski proizvođač računara i pametnih telefona. Njen uvoz i izvoz u segmentu elektronike porastao je 136 puta u 2017.

- Nema povratka, i ne radi se samo o tarifama, već i o smanjenju rizika na duži rok (kao što je povećanje troškova rada), izjavio je Darson Ču, ekonomista specijalizovan za trgovinu na Tajvanskom institutu za ekonomska istraživanja, izjavio je on.

- Zemlje jugoistočne Azije i Indija zajedno će postati nova konkurentna čvorišta u narednim godinama za proizvodnju elektronike - rekao je.

(Telegraf Biznis)

VIDEO: Da, ovo jeste na zemlji i nije naučna fantastika

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>