• 0

Nasin kompjuter leteo na Mesec, a sada kopa bitkoin

Ovo nije prvi put da je ovaj tim pokušao da primeni bitkoin rudarenje u prastaru tehnologiju, te su pre nekoliko godina slično učinili sa starim IBM 1401 računarom

  • 0

Među mnogim tehnološkim pomagalima koja su učestvovala u misiji spuštanja na Mesec nalazio se i "Apollo Guidance" kompjuter koji je leteo zajedno sa posadom.

U vreme kada su računari bili veličine frižidera, i čak zauzimali čitave prostorije, ovaj "Apollo" računar je težio tek nešto više od 31 kilograma, pa je pored toga bio i jedan od prvih kompjutera u okviru kojeg su korišćena integrisana kola.

Tim kompjuterskih istoričara došao je do jednog "Apollo Guidance" modela i učinio ga funkcionalnim, i nakon toga došao na ideju da bi stari računar mogao da posluži za rudarenje bitkoina.

Danas se za rudarenje koristi specijalni hardver koji je sposoban da brzo izvede operacije koje digitalnom rudaru obezbjeđuju da bude deo procesa, i tako zaradi svoj delić kripto-kolača.

"Apollo Guidance" kompjuter je prilično sporiji od toga, pa bi za rudarenje jednog Bitkoin bloka, kako tvrde eksperti, bilo potrebno nezamislivo mnogo vremena, što je razumljivo budući da se radi o opremi koja je nastala pre čitavih 50 godina. Tako je rudarenje postalo deo "Apollo" zaostavštine, ali samo kao eksperiment, budući da prastari modeli nisu u stanju da konkurišu novoj opremi koja se proizvodi specijalno za rudare.

Ovo nije prvi put da je ovaj tim pokušao da primeni bitkoin rudarenje u prastaru tehnologiju, te su pre nekoliko godina slično učinili sa starim IBM 1401 računarom koji je proizveden sredinom šezdesetih godina prošlog veka, ali je mašina bila sporija i od "Apollo Guidance" računara.

(Telegraf Biznis/Bankar.me)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>