• 1

Putin ne da IT gigante strancima, akcije tonu

Kritičari kažu da su ruske vlasti preduzele korake za pooštravanje kontrole nad internetom

  • 1

Akcije kompanije Jandeks, ruskog pandana Guglu, pale su danas za više od 3 odsto, nakon informacije da je nacrtom zakona predloženo ograničavanje stranog vlasništva u "važnim" ruskim IT kompanijama na 20 procenata.

Nije izvesno da li će nacrt zakona, koji je parlamentu dostavljen u petak, biti odobren ili izmenjen, ako se usvoji, Jandeks i Mail.ru, koji se kotiraju na Moskovskoj berzi, spadaju među kompanije koje će najverovatnije biti pogođene.

Kritičari kažu da su ruske vlasti preduzele korake za pooštravanje kontrole nad internetom, što preti da uguši individualnu i korporativnu slobodu, dok Kremlj navodi da nastoji da zaštiti integritet dela interneta na ruskom jeziku.

- Usvajanje ovog zakona moglo bi da uništi jedinstveni ekosistem internet poslovanja u Rusiji, gde domaći igrači uspešno konkurišu globalnim kompanijama - saopštio je Jandeks.

Kompanija Mail.ru se takođe oglasila upozorenjem protiv usvajanja zakona u sadašnjem obliku.

- Mail.ru Grupa planira da učestvuje u raspravi i uverena je da će država pronaći rešenje prihvatljivo za sve strane - navodi se u saopštenju.

Analiticari u "VTB Kepitalu" smatraju da postoje dobre šanse da se nacrt zakona ublaži, s obzirom na mešovita reagovanja iz različitih krugova.

Konstantin Noskov, ruski ministar komunikacija, izjavio je da se protivi inicijativi za koju se plaši da će naštetiti ruskim kompanijama podrivajući njihovu konkurentnost na globalnom nivou.

- Apsolutno ne podržavam ovu ideju. Kompanije na koje se ova regulativa odnosi, posebno Jandeks i Mail.ru, naše su nacionalno bogatstvo - rekao je Noskov.

Prema nacrtu zakona, koji će, ako bude usvojen, stupiti na snagu 1. januara 2020., nijednoj kompaniji koja se ne uskladi sa propisom neće biti dozvoljeno da promoviše sebe ili druge u Rusiji.

(Telegraf Biznis / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>