• 1

Novi ambasador Rusije: Posebno ćemo sarađivati u oblasti inovacija

Inovacije i digitalna ekonomija dobijaju novu ulogu i perspektivu u razvoju bilateralne saradnje dve zemlje i u toj oblasti postoji veliki potencijal za rast ekonomske saradnje između Srbije i Rusije u budućnosti

  • 1

To je ocenjeno na sastanku ministra za inovacije i tehnološki razvoj Nenada Popovića i novoimenovanog ambasadora Rusije u Srbiji, Aleksandra Bocan-Harčenka.

Ukazano je da Srbija i Rusija intenzivno razvijaju saradnju u oblasti inovacija, a to pokazuje više od 10 bilateralnih sporazuma, koji su, za manje od dve godine, u ovoj oblasti potpisale dve zemlje.

Popović je istakao da srpska i ruska nacija imaju jedne od najtalentovanijih inženjera na svetu.

- Budućnost ekonomskog razvoja je u veštačkoj inteligenciji, robotici, digitalizaciji industrije. Srbija i Rusija imaju znanje i talenat da budu lideri ovih procesa u Evropi - rekao je Popović, saopšteno je iz njegovog kabineta.

On je istakao da će Srbija i Rusija u budućnosti raditi još intenzivnije na sprovođenju bilateralnih sporazuma u oblasti inovacija, koji su potpisani tokom posete predsednika Rusije, Vladimira Putina, Srbiji.

Popović je istakao da predsednici dve zemlje, Aleksandar Vučić i Vladimir Putin, pružaju snažnu podršku razvoju strateške saradnje Srbije i Rusije u oblasti inovacija i novih tehnologija, što je, prema njegovim rečima, odlika „državnika sa vizijom“.

Bocan-Harčenko je istakao da je Rusija spremna da razvija saradnju sa Srbijom u svim oblastima od obostranog interesa za dve zemlje, sa posebnim akcentom na oblast inovacija i digitalne ekonomije.

On je istakao da će Rusija nastaviti da pruža podršku Srbiji u zaštiti njenih ključnih državnih i nacionalnih interesa.

Ministar Popović se zahvalio Rusiji i predsedniku Vladimiru Putinu na principijelnoj podršci koju ova zemlja pruža u očuvanju teritorijalnog integriteta i suvereniteta Srbije po pitanju Kosova.

Popović je istakao da je Srbija vojno neutralna država i da nikada neće postati član NATO, kaže se u saopštenju.

(Telegraf Biznis/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Драган

    31. jul 2019 | 17:58

    Министар Поповић је паметно схватио ситуацију и бори се да НАУКА добије своје заслужено место а не политички дилетанти .Живот земље треба да воде СТРУЧЊАЦИ а не “ политичари “ који често иза себе немају ни знање ни интелектуалне способности .Државни послови се не воде свађама политичара већ ЗНАЊЕМ.Трагле-франгле и свађе ње пред камерама је незнање и некултура .

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>