• 2
 ≫ 

Zašto bi libra mogla da reši sve probleme koje imaju druge kripto-valute? (VIDEO)

 ≫ 

Libra će, ukoliko "prođe" uticati na sve poslovne modele, posebno na biznis slanja novca i ritejl u bankarstvu

  • 2
facebook libra Foto: Profimedia

- Najveća mana kripto-valuta koje su do sada lansirane je sporo prihvatanje i mali broj korisnika. Fejsbukova Libra upravo bi taj nedostatak mogla da reši, kaže Srećko Miodragović, šef kabineta i savetnik predsednika kompanije Comtrade, blockchain ekspert.

Miodragović se poslednje četiri godine bavi blokčejn tehnologijama, pre svega iz ugla primena u relanom svetu. koja je, kako navodi, nastala da nam ostane i bude nam od pomoći. S njim smo o tome razgovarali detaljnije, što možete pročitati u našoj posebnoj vesti OVDE.

Da li Libra zaista ima budućnost i da li može da postane globalna digitalna valuta?

- Od juna, kada je Fejsbuk i najavio rad na Libri, kao budućoj globalnoj digitalnoj valuti, podigla se velika prašina, kako u kripto zajednici, kod zakonodavaca, kod finansijskih institucija, tako i kod tehnoloških giganata. Ako treba da navedemo najveću manu do sada aktulenih kripto-valuta to je onda zasigurno njihovo neomasovljenje - još uvek ih koristi mali broj ljudi. Oko 1 odsto ljudi, na svetskom nivou koristi kirpto valute, što nije dovoljno da se prihvati kao masovni način za finansijske transakcije - kaže Miodragović.

Prema njegovim rečima, Libra ima velike predispozicije da taj problem masovnosti reši. On dodaje, da Facebook sa svojih 2, 5 milijardi postojećih korisnika (Facebook, Instagram, WhatsApp, Messenger) i težnjom da Libru omogući i korsniicima koji imaju mobilni telefon, a ne i bankovni račun ((procena je da je broj ovakvih korsnika oko 1 milijardu), ako sledeće godine izađe na tržište, ima ogromnu bazu potencijalnih korisnika.

- Sama Libra Asocijacija, koja će biti zadužena za upravljanje radom nove valute, je formirana u Ženevi, a kao razlog da Švajcarska bude zemlja domaćin je i taj, što je zakondavstvo vrlo “prijateljski” nastrojeno ka blockchain tehnologiji. Grupu osnovača Libra Aocijacije, pored Calibre inače Facbookove firme, čine i Pej Pal, Viza, Uber, Masterkard, Booking.com, i trenutno ovaj osnivački pul čini 28 kompanija. Clj Fejsbuka je da tokom sledeće godine dođe do 100 velikih kompanija, koje će diktirati i voditi strategiju Libre.

Protokolom je već predviđeno, da neka promena može da se sprovede samo ako bude više od 66% glasova, a pravilo je jedna kompanija jedan glas. Bitno je naglasiti da bi se Fejsbukov glas (preko Calibra-e) brojao kao jedan. Libra je inicirana od strane Fejsbuka, i Libra je open source projekat (ceo kod će biti dostupan svima), a Calibra novčanik je praktično karika koja direktno povezuje Facebook i Libra-u.

Na pitanje kako će Libra rešiti problem nepoverenja, odnosno bezbednosti korisnika, čime Facebook ne može da se pohvali za prethodni period, i platio je do sada rekordnu kaznu u iznosu od 5 milijardi dolara, baš zbog zloupotrebe podataka korisnika, Miodragović kaže da Fejsbuku najveći problem pravi njegov loša istorija, odnosno dešavanja koja se tiču zaštite podataka samih korisnika, i da je dao tvrda obećanja da Libra neće ići van okvira kako globalnih tako i lokalnih zakonodavnih regulativa, što je i predosulov da bi uopšte i izašla na tržište.

- Fejsebuk, u će narednom periodu, zasigurno imati veliki “posao” da nađe zajednički jezik sa regulativama, i ubedi ih da Libra, sutra dan može da bude sigurno finansijko sredstvo, i da neće poremetiti postojeće monetarne sisteme, već će ih unaprediti. Fejsbukov proizvod Calibra će zapravo biti e-novčanik za Libru, ali je bitno reći da bi korisnicima bilo na odluku da li će koristiti ovaj ili sasvim neki drugi e-novčanik, od nezavisnog proizvođača.

Kako ocenjuje, libra bi u budućnosti i te kako uticala na sve industrije, a prvi na udaru bi bio biznis za slanje novca iz zemlje u zemlju, gde je sada lider na tržištu Vestern junion. Sledeći na “udaru” bi bio ritejl biznis u bankama, koji će morati da se prilagođava “novom konkurentu”, kako bi zadržao korisnike - kaže Miodragović.

Ne treba zanemariti ni uticaj koji bi Libra imala na IT kompanije, kojima se nudi mogućnost da razvijaju razne servise na Libra mreži, a ogroman broj korisnika.

- Sve u svemu, verujem da ćemo svi biti mnogo pametniji krajem godine, kada će mnogo detalja biti poznato, pre svega da li je Facebook uspeo da “ubedi” vodeća zakonodavstva, da Librom čini pravu stvar, ili je to samo još jedan način da se obezbedi kompaniji siguran profit. U Srbiji ima solidan broj blokčejn programera, i verujem, da ako dodje do potvrde da Libra ipak izlazi na tržište, njihovi fokusi će se prebaciti i na Move programski jezik i zradu servisa, pametnih ugovora i decentralizovanih aplikacija na Libra mreži - zaključuje Miodragović.

Na kraju, Blokčejn tehnologija nije samo donela sa sobom mogućnost da se finansijske transakcije izvršavaju sigurno i prometno, ne ograničavajući se na to sa kog mesta i na koje mesto se šalje novac/vrednost, već je donela mogućnost da se, “izbacujući” posrednika primeni na praktično bilo koju oblast života i poslovanja.

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>