• 2
 ≫ 

ICT gigant otpustio 100.000 radnika samo da bi bio "kul" i "trendi"

 ≫ 

Stariji radnici moraju da plaćaju ceh

  • 2

Kompanija za informacione tehnologije IBM se suočava sa brojnim optužbama zbog otpuštanja oko 100.000 zaposlenih kako bi se priklonila mlađim generacijama i učinilo da ona izgleda "kul" i "trendi", umesto "stara organizacija“.

IBM, koji je skraćenica za International Business Machines Cor suočen je s nekoliko tužbi za diskriminaciju starijih radnika.

Još nekoliko godina ranije, IBM je počeo da otpušta starije radnike kako bi ih zamenio mlađom generacijom, za koju je konsultantsko odeljenje kompanije tvrdilo da je "uglavnom mnogo inovativnije i prijemčivije za tehnologiju“.

Alen Vild, bivši potpredsednik HR u IBM tvrdi da je kompanija "otpustila 50.000 do 100.000 zaposlenih samo u poslednjih nekoliko godina.“

Vild je izjavio da IBM-u nedostajalo talentovanih novih regruta i odlučio je da privuče potencijalne radnike među milenijalcima pokazujući im da umesto da budu „stara organizacija “bila je“ tako kul ”kao što su Gugl i Amazon". Sve je to rezultiralo otpuštanjem starije radne snage, kao što pokazuju dokumenti iz tužbe o diskriminaciji zbog godina. Kompanija se, međutim, branila tvrdeći da je sve učinjeno kako bi se ugodilo klijentima.

- U poslednjih pet godina ponovo smo radili na imidžu IBM kako bismo ciljali na veće vrednosti za naše klijente. Kompanija zapošljava 50.000 novih ljudi svake godine - navedeno je u komentaru iz kompanije za BI.

Inače, BI navodi da kompaniji pada prihod već sedam godina. Tokom proteklih 10 godina otpustili su na hiljade radnika očigledno pokušavajući da smanje troškove kao i da reformišu radnu snagu. Prošle godine je ukupan broj zaposlenih u IBM-u opao na najnižu tačku od 2013. godine, a globalna radna snaga smanjena je na 350.600 sa skoro 425.000.

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Kapitalista

    3. avgust 2019 | 09:35

    Samo vlasnik kapitala i profit, profit, profit.... Ovo u kom smeru sve ide potpuno ludilo i apsurd. Iako imas bogatstvo moglo bi da bude jos vece, nikad dosta i uvek malo.

  • Fil

    3. avgust 2019 | 00:15

    Samo udri po radnicima. Ne treba njima ni posao ni plata. Profit, profit, profit, kako je lepo biti bogat. I sve će bogatstvo poneti u grob.

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>