• 3

Iz pelena u biznis: Basil ima 9 godina, a već je napravio 30 igrica za mobilni telefon (VIDEO)

Zasad koristi samo besplatnu aplikaciju za programiranje Scratch 2

  • 3
Brasil Okpara

Foto: Instagram/bazzokpara

Smešten u elegantnoj dnevnoj sobi kuće u predgrađu komercijalnog centra Nigerije, Lagosa, Basil Okpara Junior kuca po tastaturi svog laptopa.

Ovaj devetogodišnjak pravi igricu koristeći besplatnu aplikaciju za programiranje pod nazivom Scratch 2. Scratch 2 omogućava korisnicima da stvaraju igre, animacije i priče onlajn ili oflajn. Do sada je Basil pomoću ove aplikacije napravio više od 30 igara za mobilni telefon.

Nova igra koju pravi uključuje palicu koju je programirao da se sakrije, a igrač dobija poen svaki put kada uhvati palicu koja je izašla iz skrovišta.

- Naučio sam da pravim igrice u boot camp-u, a sada ih pravim kada mi je dosadno - kaže Basil kome je želja da postane naučnik.

 

U martu ga je otac prijavio na petodnevni kamp za decu uzrasta od 5 do 15 godina. Kamp, koji je organizovao Codefest International, osnovan je kako bi deci poput Basila omogućio pristup novim tehnologijama poput robotike i virtuelne realnosti.

Basil je odrastajući igrao mnogo igara na mobilnom telefonu, kaže da je njegov otac, Basil Okpara Senior. Otac mu je kupio tablet kada je imao 4 godine.

- Kupio sam mu tablet kada je imao četiri godine, jer sam video da stalno uzima telefone da bi igrao igrice. Najviše je igrao Candy Crush i Temple Run - kaže njegov otac.

Sa igranja igrica na pravljanje prešao je sa sedam godina nakon što mu je otac zamerio što toliko vremena troši na igranje igrica, a zapravo bi mogao da napravi svoju. Iako taj predlog nije bio toliko ozbiljan, Basil ga je shvatio veoma ozbiljno.

Od tada, aktivno je pokazivao interesovanje da nauči kako da pravi svoje igre, nagovarajući roditelje da mu kupe laptop i prijave ga na kamp kako bi naučio prve korake u pravljenju igara.

Basilove igre su i dalje u sirovom obliku i trenutno im se može pristupiti samo na računarima na kojima je instaliran Scratch 2. Ali, prema rečima njegovog oca, jedna od njih, pod nazivom Frog attack, biće dostupna javnosti na Google Play Store-u ovog meseca.

(Telegraf.rs/Bizlife.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Sombor

    7. avgust 2019 | 17:01

    I moj sin sa 7 godina u školi programiranja pravi igrice u Scratch-u kao i stotine druge dece istih godina širom Srbije pa šta.... Može i o našoj deci neki članak?

  • Mario

    7. avgust 2019 | 20:40

    Ta igra je ukradena! To je jedan lik iz Velike Britanije pravio pre 9 godina!

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>