• 4
 ≫ 

Brnabić govori sa prvim čovekom Simensa na konferenciji u Nemačkoj

 ≫ 

Danas smo jedna od najkonkurentnijih destinacija u Evropi za inovativne kompanije - navode u Vladi

  • 4
Ana Brnabic

Foto: Vlada Srbije/Slobodan Miljevic

Predsednica Vlade Srbije, Ana Brnabić, govoriće sa prvim čovekom Simensa konferenciji u Nemačkoj na temu "Savladavanje četvrte industrijske revolucije", o tome šta je ova vlada uradila u oblasti digitalizacije i šta je još u planu.

Na polju javne uprave je do sada urađeno najviše, prenete su matične knjige i državljanstva u elektronski oblik, uspostavljena automatska razmena podataka kako građani više ne bi bili kuriri, do sada je automatski razmenjeno oko 3,5 miliona podataka, a uvedeni su i sistemi kao što je e-Beba, e-Recept, e-Upis, LPA….čime se građanima olakšava život i štedi novac, ukazuju u Nemanjinoj 11.

 

U oblasti obrazovanja je značajno povezivanje škola na internet, uvođenje programiranja kao obaveznog predmeta, pilotiranje digitalnih učionica, navode u Vladi uspehe u oblasti digitalizacije i dodaju:

- Od 1. septembra će biti 10.000 digitalnih učionica, što je oko 200.000 učenika, biće uvedeno programiranje i u VII razredu osnovnih škola, više od 5 puta povećan je broj specijalizovanih IT odeljenja u srednjim školama, dupliran je broj upisa na tehničke fakultete u odnosu na pre 6 godina (5.523 IKT brucoša u 2012. na 10.605 u 2018.)

Napominju i da se 100 miliona evra ulaže u infrastrukturu, gradi "ekonomija budućnosti". Naučno-tehnološki park Beograd će biti proširen, a gradiće se i NTP Novi Sad i Niš.

Kako je najavljeno, uskoro se počinje sa izgradnjom još jedne zgrade FON-a, o započeta je i Laboratorijska lamela na Elektronskom fakultetu u Nišu. Gradi se zgrada BioSens instituta, a u planu je otvaranje startap centara po čitavoj Srbiji.

- Danas smo jedna od najkonkurentnijih destinacija u Evropi za inovativne kompanije i kompanije koje ulažu u R&D i intelektualnu svojinu.Naš IKT sektor ove godine raste za oko 30% u odnosu na prošlu, a prošle je rastao 26% u odnosu na pretprošlu. Izvoz IT usluga je prošle godine prešao milijardu evra - ističu u Vladi Srbije.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>