• 0
 ≫ 

Putin vs. Ajfon: "Epl" pod istragom u Rusiji zbog zloupotrebe tržišne pozicije

 ≫ 

Ruska antimonopolska služba istražuje zašto je"Eplov" operativni sistem odbio novu verziju aplikacije "Safe kids"

  • 0

Američki "Epl" je pod istragom u Rusiji nakon žalbe kompanije za sajber-bezbednost "Kasperski Lab" u kojoj se navodi da "Epl" možda zloupotrebljava svoju dominantnu poziciju na tržištu, saopštio je danas ruski antimonopolski regulator.

Federalna antimonopolska služba Rusije (FAS) je navela da istražuje zašto je"Eplov" operativni sistem odbio novu verziju aplikacije "Safe kids" (Bezbedna deca) kompanije "Kasperski Lab", što je rezultiralo značajnim padom funkcionalnosti aplikacije za roditeljski nadzor, prenosi agencija Rojters.

U saopštenju FAS-a se navodi da je "Epl" lansirao 12. verziju sopstvene aplikacije roditeljskog nadzora "Screen Time", koja ima slične funkcije kao program "Kasperskog".

Aplikacije roditeljskog nadzora omogućavaju roditeljima da imaju kontrolu nad dečjom upotrebom telefona i tableta.

Na pitanje o ruskoj istrazi, "Epl" je uputio Rojters na njihovo saopštenje od 28. aprila u kojem je navedeno da je nedavno uklonio nekoliko aplikacija za roditeljski nadzor iz svog "App Store-a" jer je utvrđeno da "ugrožavaju privatnost i sigurnost korisnika".

Rečeno je i da nekoliko od tih aplikacija koristi "veoma invazivnu" tehnologiju poznatu kao "upravljanje mobilnim uređajem" (MDM) i da njena upotreba u toj aplikaciji predstavlja kršenje politike "App Store-a".

Iz "Kasperskog" navode da Eplove "App Store" smernice dopuštaju ograničenu upotrebu MDM-a, ali da ne objašnjavaju proceduru za dobijanje "Eplove" dozvole za to. Takođe smatraju da "Eplovi" uslovi smanjuju konkurentnost trećih proizvođača.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>