• 0

Izvoz IT usluga bar 1,4 milijardi evra ove godine, rast od čak 30 odsto

Izvoz IKT usluga Srbjie prošle godine dostigao 1,35 milijardi evra

  • 0

U prvoj polovini ove godine izvoz IKT usluga Srbije raste po stopi od čak 30 odsto, a u NBS procenjuju da će u 2019. dostići najmanje 1,4 milijardi evra.

Zamenik generalnog direktora Sektora za ekonomska istraživanja i statistiku NBS Milan Trajković rekao je na konferenciji za novinare da je izvoz IKT usluga Srbjie prošle godine dostigao 1,35 milijardi evra.

Naveo je da je u prvoj polovini ove godine srpski izvoz svih vrsta usluga nastavio da raste i to po visokoj stopi od 16,7 odsto i da će, prema proceni NBS, dostići sedam milijardi evra.

- Najveći deo usluga koje Srbija izvozi čine poslovne usluge, informaciono komunikacione usluge, turizam i transport, pri čemu izvoz od svakog od tih sektora ponaosob iznosi više od milijardu evra - kaže Trajković.

Kako napominje, izvoz usluga raste u celom regionu, i u skoro svim zemljama po relativno visokim stopama.

Trajković je istakao da je do 2015. godine tempo rasta izvoza usluga Srbije bio vrlo sličan onom u regionu, ali da od 2016. izvoz usluga u Srbiji počinje da raste po višim stopama u odnosu na region.

- Učešće izvoza usluga u BDP povećano je sa 10 odsto, koliko je iznosilo 2012. godine, na 15 odsto, koliko će iznosti ove godine - rekao je Trajković.

Kaže da sličnu dinamiku rasta usluga u poslednjih nekoliko godina imaju samo Poljska i Rumunija, a da je karakteristično da i kod njih dominira izvoz IKT usluga.

- Očekujemo da izvoz usluga nastavi da raste i u ovoj i u narednim godinama i da bude jedan od nosilaca rasta i izvoza, ali i rasta BDP-a - naveo je Trajković.

(Telegraf Biznis / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>