• 0
 ≫ 

ICT kompanije i dalje dominiraju na listi najvrednijih

 ≫ 

Već petu godinu zaredom firme iz SAD-a čine više od polovine firmi na popisu Global Top 100 po broju kompanja s rastom od 9%

  • 0

Tržišna kapitalizacija 100 najvećih svetskih javnih kompanija porasla je za 1.040 milijardi dolara u 12 meseci.

Rast je slabiji u odnosu na povećanje od 15% zabeleženo 2018. godine, što odražava teže tržišne uslove – kažu iz PwC-a i napominju kako se podaci odnose na razdoblje od godine dana zaključno s martom 2019. godine.

Rastu tržišne kapitalizacije prošle godine prvenstveno su doprinosile američke firme, zahvaljujući snažnom gospodarskom okruženju. Šire područje Kine (-4%) i Evropa (-5%) zabeležili su smanjenje tržišne kapitalizacije.

Tehnološki sektor i dalje dominira, iako su sektori zdravstva, potrošačkih usluga i telekomunikacija ostvarili najsnažniji rezultat u protekloj godini. Već petu godinu zaredom, firme iz SAD-a čine više od polovine firmi na popisu Global Top 100 po broju kompanja s rastom od 9%. Američke firme pritom predstavljaju 63% ukupne tržišne kapitalizacije.

Geopolitički izazovi, uključujući nesigurnost u vezi s Bregzitom, verovatno su prošle godine uticali na kompanije sa sedištima u Evropi. Tri evropske kompanije napustile su Global Top 100, a sveukupno gledajući evropske firme na lestvici izgubile su 5% tržišne kapitalizacije.

Cloud, Bekap, Kompjuter, Laptop

Foto: Pixabay.com

Tehnološki sektor i dalje čini najveći deo tržišne kapitalizacije na lestvici Global Top 100, ispred finansijskog sektora, sa zdravstvom na trećem mestu. Rast u zdravstvu, potrošačkim uslugama i telekomunikacijskim sektorima od 15% ipak je nadmašio rast tehnologije (6%), koja je iskusila nestabilnost krajem 2018. godine.

U prvih deset firmi na lestvici i dalje dominiraju tehnološke firme i kompanije za e-trgovinu: Majkrosoft, Epl, Amazon, Alfabet, a slede ih Fejsbuk na šestoj poziciji, Alibaba i Tencent kao sedmi i osmi.

Majkrosoft je bio najjači u postizanju apsolutnog povećanja tržišne kapitalizacije, stekavši 202 milijarde dolara ili 29% vrednosti u odnosu na 2018. godinu, što ga je svrstalo na prvo mesto. Nakon njega slede Epl, Amazon i Alfabet. Ova odvojena skupina je 40% ispred kompanije "Berkshire Hathaway" koja je na petom mestu, s tržišnom kapitalizacijom od 494 milijarde USD.

- Iako tehnološki sektor nije imao tako snažne rezultate kao prethodnih godina, on i dalje dominira na ljestvici Global Top 100, a četiri najbolja američka velikana su na nivou koji je svojstven samo njima. Dugoročno gledano, očekujemo smanjenje neravnoteže kako tehnološke firme iz šireg područja Kine budu napadale njihovu trenutačnu poziciju - izjavio je Ros Hunter partner i voditelj Centra za inicijalne javne ponude u PwC-u UK.

(Telegraf Biznis / seebiz.eu)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>