• 0
 ≫ 

Radnici u nuklearnoj elektrani krali kriptovalute

 ≫ 

Istražuje se da li upravo ovaj incident ugrozio nacionalnu sigurnost Ukrajine

  • 0

Služba sigurnosti Ukrajine (SBU) istražuje sigurnosni incident koji se dogodio jednoj nuklearnoj elektrani u Ukrajini.

Istražuje se je li upravo ovaj incident ugrozio nacionalnu sigurnost Ukrajine i omogućio napadačima potencijalni pristup internim podacima nuklearne elektrane u blizini grada Yuzhnoukrainska na jugu zemlje.

U sklopu istrage izvedena je i racija u samoj nuklearnoj elektrani gde je zatečena i zaplenjena oprema koja se specifično pravi za krađu kriptovaluta. U prostorijama elektrane namenjenima administrativnom osoblju nađena su dva metalna kućišta u kojima se nalazila kompjuterska oprema zajedno s dodatnim napajanjima, hladnjacima i grafičkim karticama što ukazuje na namenu takvih računara.

U jednom metalnom kućištu računala zatečeno je šest, a u drugom pet AMD Radeon RX 470 grafičkih kartica. U vojnim barakama uz elektranu zatečena je još neka dodatna oprema za krađu kriptovaluta (ukrajinske nuklearne elektrane čuva vojska).

Nekoliko zaposlenih ove elektrane optuženo je za učestvovanje u ovoj aktivnosti, ali zasad niko nije uhapšen, dok se optuženi među vojnim osobljem uopšte ni ne spominju. SBU istražuje da li se pri ovim aktivnostima koristila mreža elektrane i na taj način potencijalno dobio pristup internim poverljivim informacijama o strukturi same elektrane i njenoj sigurnosti i slabim tačkama.

(Telegraf Biznis / Bug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>