• 1
 ≫ 

Da li je Nikola bolji od Tesle? Procenite sami

 ≫ 

Američki startap krenuo u pohod na sva tržišta usput skupljajući izuzetno važne investicije

  • 1
nikola Foto: Printscreen/YT

Kompanija Nikola Motors pohvalila se novim strateškim investicijama iz prethodnog perioda. Kako su objavili, kompanije Boš i o Hanva uložile su najmanje po 100 miliona, odnosno ukupno 230 miliona dolara.

Sve je deo plana prikupljanja sredstava od oko milijardu dolara.

Boš je važan partner za Nikolu oko razvoja najsavremenijeg sistema za teška vozila odnosno električnih kamiona na vodonik.

Hanvha je svetski lider u proizvodnji obnovljivih izvora energije i solarnih panela i sarađuje sa Nikolom kako bi pomogao u proizvodnji čiste energije za mrežu stanica.

- Uzbuđeni smo što smo konačno dobili dva strateška investitora do danas. Boš može da nam pomogne u komercijalizaciji veoma složenih komponenti vozila, a Hanvha nam može pružiti čistu energiju na lokacijama gde je to moguće. Umesto da se bavimo ovim samim postupkom kao što to čine mnogi startapi, moj cilj je bio da izgradim najmoćniju mrežu partnera u svetu, i verujem da smo na tome uradili prilično dobar posao- rekao je Trevor Milton, izvršni direktor, Nikola motorsa.

Kompanija ima već 14.000 kamiona u prednarudžbini. Nikola Motors je briljirala kad je predstavila svoj zeleni hibridni kamion 2016. godine. Međutim, krenuile su spekulacije da li je ukradeno sve od Tesla motorsa, od imena preko tehnologije. Dok se Nikola takmičio sa Teslom, mnogi su tcrdili da zapravo samo oponašaju Tesla motors.

Prošle godine, obrnuli su ploču, pa Nikola motors sada tvrdi da je Tesla ukrao neke ideje prilikom izrade Semija.  Zbog toga putem suda traže i dve milijarde dolara odštete.

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>