• 0

Epl negira da je prekršio kineski zakon o radu

Kineski zakon o radu ne dozvoljava da broj zaposlenih po osnovu ugovora o privremenim poslovima prelazi 10 odsto celokupne radne snage

  • 0
Apple Logo, Jabuka

Foto: Pixabay.com

Kompanija Epl negirala je danas najveći deo optužbi iznetih u izveštaju neprofitne organizacije Čajna lejbor voč (CLW), a u vezi s tim da je, zajedno sa svojim proizvodnim partnerom Fokskonom, prekršila kineski zakon o radu.

Naime, ta organizacija za zaštitu prava radnika, sa sedištem u Njujorku, u izveštaju tvrdi da je više od polovine angažovanih radnika tokom avgusta u najvećoj fabrici za proizvodnju "ajfona" u kineskom gradu DŽengdžou, bilo zaposleno po osnovu ugovora o privremenim poslovima ili preko agencija za zapošljavanje, čime su bili obuhvaćeni i studenti stažisti, prenosi CNBC.

Kineski zakon o radu ne dozvoljava da broj zaposlenih po osnovu ugovora o privremenim poslovima prelazi 10 odsto celokupne radne snage.

- U septembru su se mnogi od tih učenika vratili u školu, što je dovelo do smanjenja broja privremenih radnika, ali je njihov broj i dalje veći od onoga što propisuje kineski zakon - saopštila je ta organizacija.

Merenje radnog vremena

Foto: Shutterstock

Iz Epla, međutim, poručuju da su razmotrili navode CLW-a i da je većina tvrdnji netačna, ali su, ipak, potvrdili da procenat privremeno zaposlenih prevazilazi standarde kompanije.

- Radimo sa Fokskonom na rešavanju tog pitanja. Potvrdili smo da su svim radnicima isplaćene odgovarajuće kompenzacije, uključujući nadoknade za prekovremeni rad i bonusi. Celokupan prekovremeni rad je dobrovoljan i nema dokaza o prisilnom radu - navodi se u saopštenju Epla.

U izveštaju CLW-a je, takođe, objavljeno da Eplovi radnici zarađuju osnovnu platu od 2. 100 juana (295 dolara), što je "nedovoljno za život porodice koja živi u gradu Džengdžou”.

(Telegraf Biznis / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>