• 0

Šta je to Gugl upravo dozvolio, i zašto je to najvažnija vest za naše programere i gejmere

Kompanija Gugl omogućila je korišćenje trgovinske platforme ove kompanije uz Google Merchant Account za područje Srbije, pa će na taj način i IT firme iz naše zemlje u budućnosti biti u mogućnosti da širom sveta vrše naplatu svojih servisa i proizvoda dostupnih na Google Play Store.

  • 0
Gejmer, google Foto-ilustracija: Profimedia/Alamy, Google

Preciznije, kompanije iz Srbije od sada će upravo putem Google Play Store imati pristup tržištu celog sveta.

Ova podrška je od odgromnog značaja za industriju video igara koja je kod nas u razvoju, i uopšte developere koji rade u Srbiji pre svega zbog velikih ušteda.

Drugo, naši developeri neće više biti primorani da otvaraju firme u drugim zemljama kako bi prevazišli ovu do sada prepreku, što znači posledično poslovanje svih tih kompanija vraća pod okrilje našeg sistema.

Zašto je to od tolike važnosti za našu industriju video igara za Telegraf Biznis objašnjava Milan Đukić potpredsednik Srpske esports asocijacije i osnivač RUR esport, organizacije koja promoviše video igre i kompetitivni gaming.

- Google Merchant Account za teritoriju Srbije sada omogućava razvojnim timovima iz Srbije koji prave svoje aplikacije za Android i koji žele da to monetizuju odnosno zarade od tih igara, da to čine na potpuno legalan i ispravan način - kaže on.

Do sada je Google dozvoljavao, zbog nedostatka Merchant nalog za Srbiju, postavljanje samo besplatnih igara (i aplikacija) koje dolaze iz Srbije, bez mogućnosti kupovine kao i bez mogućnosti kupovine unutar samih aplikacija (in-app purchase).

BENEFITI ZA DRŽAVU

Igre, Gejming, Dzojstik, Kontroler Foto: Pixabay.com

- Zbog toga, kreatori iz Srbije su se ili odlučivali da svoje proizvode plasiraju kao potpuno besplatne ili da se "dovijaju" kroz otvaranje svojih naloga i računa u drugim zemljama, neretko time kršeći propise ili u najboljem slučaju izmeštajući svoje poslovanje van Srbije (fizički ili virtuelno) - objašnjava Đukić.

Ovom promenom, "stvari se postavljaju na svoje mesto" i zapravo omogućavaju normalno poslovanje svima koji žele da se time bave, dodaje.

- Oni sada mogu da bez puno peripetija, dovijanja i razmišljanja o nečemu što ne bi trebalo da ih interesuje naprave naloge, plasiraju svoje proizvode i od toga zarade. To je možda i najveća važnost ovog poteza - da i najmanji kreator igara i aplikacija može da od nje zaradi na relativno lak način. Pa čak i ako je ta zarada minimalna ili ako aplikacija ima jednocifren broj kupovina to je značajan motivator makar u početku karijere - dodaje on.

Da li to sada znači i beneficije za državu u vidu ubiranja poreza od osnivanja firmi ovde, budući da su se pojedinci upravo zbog ove prepreke okreteli inostranstvu?

- Benefit za državu je naravno taj i da se poslovanje svih tih kompanija u potpunosti vraća pod okrilje našeg sistema, što kao i uvek ljudi mogu posmatrati iz različitih uglova, ali je u krajnjem slučaju kompanijama sada već ostavljen izbor - da li će poslovati iz Srbije ili ako njihov proizvod ili firma preraste okvire našeg društva pokušati sa osnivanjem firme u inostranstvu - kaže Đukić.

Ranije, to je bio uslov za monetizaciju sadržaja i njihovu naplatu.

O tome da će možda kompanija Epl početi da razmišlja o Srbiji, inspirisana ovom odlukom Gugla, kaže:

- Nije realno za očekivati da se oni na taj način ugledaju na druge i u krajnjem slučaju veliki broj Google i drugih servisa postoji u Srbiji već jako dugo a ekvivalent u Apple ekosistemu nije prisutan. Potrebno je da se tu "slože kockice" na mnogo frontova kako bi se ekipa iz Kupertina odlučila na određeni korak - misli Đukić.

(Vesna Bjelić/v.bjelic@telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>