• 2

Završen drugi dan Međunarodne konferencije "Žene lideri i održiv razvoj - istinski ravnopravne"

Učesnice su govorile o položaju žena u Srbiji i kroz primere dobre prakse pokušale da osnaže žene i da ih ohrabre kako u ličnom, tako i u poslovnom smislu

  • 2
Završena konferencija Žene lideri i odrziv razvoj Foto: Promo

Danas je završena Međunarodna konferencija „Žene lideri i održivi razvoj – istinski ravnopravne“, koja se po prvi put održala u Srbiji i okupila globalne zvaničnice i zvaničnike, sa ciljem uspostavljanja saradnje između žena svetkih lidera, sa ženama liderima iz naše zemlje i sa Balkana.

Prvi današnji panel bio je na temu „Rodni stereotipi i predstavljanje žena u medijima“. Na njemu su učesnice govorile su o položaju žena u Srbiji i kroz primere dobre prakse pokušale da osnaže žene i da ih ohrabre kako u ličnom, tako i u poslovnom smislu.

Jedna od sagovornica na prvom panelu bila je Irena Vujović predsednica GO Savski Venac i tom prilikom izjavila da u gradu Beogradu, od 2015. godine postoji Savet za rodnu ravnopravnost, koji pre svega ima za cilj ekonomsko osnaživanje žena.

- Mi koje smo na funkcijama upravo možemo da pružimo ruku, da zajedničkim snagama učunimo prepreke jednostavnijim. Ono što je važno jeste da se žene sve više uključuju u društveno-političke aktivnosti. Visoke funkcije i radna mesta su davno bila povezivana sa muškarcima, ali danas to nije slučaj, već merilo treba da budu rezultati, a ne to da li ste muskarac ili zena - poručila je.

Završena konferencija Žene lideri i odrziv razvoj Foto: Promo

Učesnice na prvom panelu bile su i Ksenija Vučić novinarka, dr Katarina Štrbac direktorka Direkcije za evropske integracije i upravljanje projektima, dr Elma Elfić Zukorlić generalna menadžerka Internacionalnog Univerziteta u Novom Pazaru, Milena Popović Ivanović kabinet predsednice Vlade Republike Srbije, Nataša Tasić operska pevačica, Bojana Radaković podsekretarka Sekretarijata za urbanizam i građevinske poslove Grada Beograda.

- Jedna od najbitnijih promena sa kulturološkim značajem savremenog društva je emancipacija, odnosno promena uloga žene u privatnoj i javnoj sferi. Obrazovanje, zaposlenje, samoostvarivanje, kao i aktivno učešće u društvenom životu samo su neke od životnih opcija kojima moderna žena teži - istakla ministarka bez portfelja zadužena za demografiju i populacionu politiku prof. dr Slavica Đukić Dejanović. Ona je naglasila da je još jedan od izazova sa kojim se Srbija, ali i ostale evropske i svetske države suočavaju, jeste starenje stanovništva.

- Trendovi pokazuju da će do 2050. godine oko 1,5 milijardi ljudi imati preko 65 godina, što će premašiti broj adolescenata, ali ono što je posebno uočljivo jeste vidna feminizacija starenja - rekla je ministarka i dodala da u svetu, ove godine, u populaciji iznad 65 godina 55% čine žene, a preko 80 godina njih je čak 61%.

Natalija Komarova guvernerka Hanti – Mansijskog autonomnog okruga - Jugre iz Rusije zahvalila se na pozivu i mogućnosti da učestvuje na konferenciji.

- Dolazim u ime Evroazijskog ženskog foruma, i ovu konferenciju prvenstveno treba da gledamo sa ženske strane, na harmoničan način, da žene mogu sasvim ravnopravno da žive. Uloga foruma je vrlo korisna u međunarodnoj saradnji i to je organizacija koja radi na različitim pitanjima rodneravnopravnosti sa profesionalcima - izjavila je Komarova u okviru drugog panela.

Završena konferencija Žene lideri i odrziv razvoj Foto: Promo

Učesnice na drugom panelu bile su i Ketlin Čaba ambasadorka Kanade u Srbiji, Regina de Dominicis direktorka Dečijeg Fonda u Srbiji – UNICEF, Stana Božović državna sekretarka u ministarstvu za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja.

Ministarstvo za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja je organizator ove međunarodne konferencije, a ideja je bila da se afirmiše doprinos koji žene, na rukovodećim položajima pružaju u ostvarivanju Ciljeva održivog razvoja Ujedinjenih nacija i koja je okupila više od 200 gošći iz celog sveta koje učestvuju.

Domaćin konferencije i ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Zoran Đorđević svečano je zatvorio konferenciju, zahvalio se svim učesnicama i gošćama i istakao da njima pripada sva zasluga za uspešno realizovanu konferenciju. Takođe, ministar je rekao da su one pomogle da se pošalje jasna poruka i ideja, da se otvoreno priča na razne teme koje se tiču položaja žena.

- Postoje žene lideri, to nije nešto imaginarno, i one treba da nam podele svoje iskustvo, kako bi mlade žene, mladi naraštaji, neke buduće liderke, imale mogućnost da se mnogo lakše izbore sa izazovima. Želja je da ne stanemo na ovome, sva iskustva koja smo ovde čuli, ćemo probati da u svom radu iskoristimo dalje - izjavio je ministar.

U okviru završnog dela, potpisana je i Zajednička izjava o namerama za razvoj saradnji između Vlade Hanti-Mansijskog autonomnog okruga – Jugre i Ministarstva za rad zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>