• 0
 ≫ 

Kraj bežanju i otvaranju firmi napolju: Kuvar ili igricu iz Srbije moći će da kupe u celom svetu

 ≫ 

"Ironija cele te situacije je u tome što puno zemalja koje su sve ove godine imale taj pristup nisu imale tehnološku industriju vrednu pomena, a Srbija je imala rastuću tehnološku industriju, ali ne i neometan pristup tržišnoj utakmici"

  • 0

Kompanija Gugl je dodala Srbiju na spisak zemalja u kojima je podržan Google Merchant Account program, o čemu je Telegraf Biznis već pisao. Kompanija je ažurirala i sopstvenu zvaničnu stranicu na kojoj se vidi potvrda ove informacije. Cela inicijativa potekla je od napora organizacije srpskih preduzetnika u dijaspori Serbian Entrepreneurs, a mi smo sa jednim od osnivača te organizacije Lazarom Stojkovićem, razgovarali o značaju ove odluke.

Stojković, koji je i član Upravnog odbora zadužen za odnose sa Srbijom, kaže da je ovo kraj jednog dugog perioda poslovne izolacije i dovijanja otvaranjem firmi po inostranstvu. Normalno poslovanje u tom segmentu iz zemlje u kojoj žive, ali i početak veće globalne vidljivosti Android dela domaće tehnološke scene.

A na pitanje da li je ovo zaista od tolike važnosti za našu industriju video igara, kaže:

- Ne smatram da ova vest ima neku posebno veću važnost za one koji prave video igre nego što ima za bilo koju drugu vertikalu unutar srpske softverske industrije. Svako ko se bavi pravljenjem Android aplikacija ima potrebu za normalnim i neograničenim pristupom platformi za njihovu komercijalnu distribuciju. Potpuno je nebitno da li je pomenuta aplikacija video igra, kuvar sa receptima, specijalizovana društvena mreža, alat za produktivnost ili nešto deseto - potreba da se to što si napravio proda korisnicima i naplati bez nepotrebnih prepreka je univerzalna -

On objašnjava su su programeri i preduzetnici iz Srbije efektivno bili primorani da osnivaju firme u inostranstvu kako bi kao privredni subjekti te neke druge zemlje imali neometan pristup Play Store merchant account-u i mogli normalno da se bave svojim poslom. Srbija bila jedna od retkih zemalja u svetu koje su imale ovo ograničenje, dodaje.

Google gugl Foto: Pixabay.com

- Ironija cele te situacije je u tome što puno zemalja koje su sve ove godine imale taj pristup nisu imale tehnološku industriju vrednu pomena, a Srbija je imala rastuću tehnološku industriju, ali ne i neometan pristup tržišnoj utakmici. Utom je sve ovo još značajnije, jer otvara mogućnost da narednih godina ona konačno postane vidljiva na ovom planu, pošto se rezultati njenog rada više neće računati pod zbirnim rezultatima drugih zemalja gde su osnivane pomenute firme - kaže Stojković.

A da li će država kao takva uspeti da uzme svoj deo kolača zavisi isključivo od onih koji se odluče za distribuciju svojih Android aplikacija ovim putem.

- Ako oni budu bili uspešni na tržištu, sigurno je da će i okruženje u kom žive videti određene benefite tog uspeha. Takođe, država mora svojski da se potrudi da privuče one koji su u inostranstvu već osnovali kompanije s ovom namenom - naravno, ako želi da oni vrate svoje poslovanje u zemlju. Uređen sistem sa jasno definisanim pravilima igre u kojoj stvari za privredu funkcionišu bez primoravanja na kreativna dovijanja je nešto što većina ljudi, razumljivo, ne želi da napušta jednom kada pronađe - priča on.

Na pitanje da li bi konkurencija mogla da nagovori Epl da počne da razmišlja o Srbiji, kaže:

- Ono što jeste ozbiljan hendikep je nepostojanje App Store za Srbiju. Nadam se da će normalizacija situacije sa Google-om biti signal i Apple-u da se pokrene i reši taj problem. Mi u Serbian Entrepreneurs ćemo svakako učiniti sve što je u našoj moći da pomognemo da se i to konačno desi - rekao nam je Stojković.

Video: Za zaposlenje u Nemačkoj vam ne treba diploma fakulteta, samo kurs jezika

(Vesna Bjelić)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>