• 2
 ≫ 

Da li znate koliko tačno u Srbiji ima IT firmi? U 2019. rekordan broj novoosnovanih

 ≫ 

Samo u prvih osam meseci godine osnovano 230 novih programskih kompanija

  • 2
Internet of things, IOTA

Foto: Pixabay

U svim delovima IT sektora i IT industrije u Srbiji zabeležen je konstantan rast, a trenutno na tržištu posluje 2.349 IT preduzeća koja pojedinačno imaju godišnji prihod veći od milion dinara, izjavio je Milan Dobrojević iz Ministarstva trgovine, turizma i telekomunikacija.

Na otvaranju dvodnevne, šeste po redu regionalne biznis i IT konferencije BIZIT, Dobrojević je rekao da se broj IT preduzeća povećao za 8,6 odsto u odnosu na prethodnu godinu.

Naglasio je da je samo u prvih osam meseci osnovano 229 novih programerskih firmi što je, dodaje, više nego ikada pre u jednoj godini.

Kako je rekao, IT tržište raste stopom od 10,2 odsto godišnje i trenutna vrednost je 538,5 miliona evra, dok na telekomunikacionom tržištu prihodi iznose 198 milijardi dinara što je takođe rekordna vrednost, i za 3,9 odsto su veći nego prethodne godine.

Dobrojević, koji je rukovodilac grupe za razvoj Digitalne agende u Ministarstvu trgivne, turizma i telekomunikacija, naveo je da je ukupan iznos IT investicija u 2018. godini bio 452,7 miliona evra i naglasio da su kadrovi ključna stvar za razvoj.

biznis sajt, business, arhitekta, projektovanje, nacrt

Foto-ilustracija: Shutterstock

Očekuje da će uvodenje obaveznog predmeta informatika u peti razred osnovne škole i informatičkih odeljenja u osnovne i srednje škole dosta doprineti da bude više studenata u ovoj oblasti.

Kaže da raste broj brucoša koji se upisuju na IT programe na fakultetima i da ih je ove godine 9.747 spram 5.523 koliiko ih je bilo 2012. godine.

- To je skok od nekih 76,5 osto za šest godina - rekao je Dobrojević ali i naveo da to nije dovoljno i da se mora raditi na tome da ih ima još više.

Naveo je da su programi prekvalifikacije dali dobar rezultat, kao i da je u planu skoro donošenje strategije razvoja digitalnih veština o kojoj je završena rasprava.

Plan je, kaže, aukcija za 5G mreže u drugoj polovini sledeće godine koja će, kaže, uticati na modele poslovanja i industriji doneti brojne benefite.

Od razvojnih porjekta koji su planirani izdvojio je dva koja su na listi najviših prioriteta Vlade Srbije, a to su digitalizacija obrazovanja i pokretanje programa podrške države investicijama u optičku infrastrukturu u ruralnim predelima.

Poručio je da živimo u vremenu u kome digitalizacija predstavlja "biti ili ne biti" i naveo da u Srbiji 73,4 odsto građana koriste internet usluge.

Svi mladi izmejdu 16 i 24 godine koriste internet, kao i više od 90 odsto građana u katergoriji do 54 godine, a da 99,3 odsto preduzeća u Srbiji koristi internet vezu, naveo je Dobrojević. U okviru ovogodišnje teme BIZIT-a "Upravljanje poslovnim procesima" održano je pet predavanja, kojima su pokriveni različiti aspekti funkcionisanja biznisa s aspekta digitalne transformacije i modernog poslovanja.

Na otvaranju se predstavio i robot Radmila srpske firme Alda Robotics, a učesnici konferencije imali su priliku da vide i njenog brata Nana, kao i još jednog robota nazvanog Alfa koji, imeđu ostalog, radi sklekove na jednoj ruci, a koji ima ulogu da zabavi.

Video: Italijanski doktori u Beogradu na najsavremeniji način odstranili tumor

(Telegraf Biznis/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • ToB

    6. novembar 2019 | 17:08

    U 2020 ce biti rekordan broj zatvorenih firmi...

  • Djole

    7. novembar 2019 | 00:10

    Ovo je normalno jer tržište traži programere dok se ne završi ta digitalizacija posle neće biti toliko posla za programere. Sva zanimanja se smenjuju kako godine prolaze. Sve što više određenog zanimanja ima to je potražnja manja a samim tim i plate su im manje jer ih ima mnogo.

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>