• 2
 ≫ 

DIS: Da li je informatika postala naša najbolja izvozna industrija? I zašto?

 ≫ 

Održan je skup povodom Dana informatike

  • 2
startup, start-up, start up, rayvoj, uspeh, posao, racunari, kompjuteri, programeri, programiranje

Foto: Pixabay

Predsednik DIS-a, Nikola Marković ranije je za naš portal rekao da je zadatak ovog društva promocija informacionih tehnologija.

- Afirmišemo najbolje rezultate u ovoj oblasti, razmatramo aktuelne društvene probleme i tražimo da se preduzmu određene mere i aktivnosti. U tom smislu podneli smo brojne inicijative nadležnim organima - rekao je Marković.

Predsednik Upravnog odbora DIS, Vladan Atanasijević kaže da je u tom smislu važno pitanje kako i na koji način informatika može da podrži Srbiju u njenom razvoju.

On je naveo podatak da je Srbija u oblasti informacionih tehnologija u 2018. godini izvezla proizvode i usluge u vrednosti od milijardu evra, što je po značaju stavlja daleko ispred bilo koje druge industrije.

- Jedan aspekt je kako na pravi način da primenjujemo informacione tehnologije i da kroz primenu informacionih tehnologija podignemo nivo edukacije, informisanosti i produktivnosti. Drugi aspekt je da informacione tehnologije budu industrijska grana, da prodajemo proizvode iz ove oblasti i da kao društvo od toga prihodujemo, dakle da brže i efikasnije obavljamo svoje poslove - naveo je Atanasijević.

startup, start-up, start up, rayvoj, uspeh, posao, racunari, kompjuteri, programeri, programiranje

Foto: Pixabay

Prema njegovim rečima, izvoz od milijardu evra u IT industriji daleko je značajniji od izvoza nekih drugih industrija.

- Neto bilans je dosta povoljan u ovoj oblasti, jer ne morate da uvezete 800 ili 900 miliona nekih sirovina da bi izvezli gotov proizvod. Neto bilans je dosta povoljan u tom smislu. Postoji čitav dijapazon i lepeza usluga koje možemo da pružamo kao podrška informacionim tehnologijama i na taj način da zaposlimo određeni broj ljudi - naveo je Atanasijević.

On je naveo i da mogućnost da se poveća obrt u IT ne zavisi samo od visoko stručnih kadrova. Postali smo industrija koja pomaže u svakodnevnom radu, ali i industrija koja prihoduje toliko da to više nije beznačajan udeo u privredi.

Članica upravnog odbora DIS-a, Dragana Bečejski Vujaklija navela je da "ako želimo da pravimo proizvod za svetsko tržište on mora da bude po svetskim standardima" i ilustrovala to prodajom cipela.

- Potrebno je da podignemo nivo znanja o samim standardima i prednostima njihove primene kod svih aktera, kao i da regulišemo obaveze primene standarda u zakonskim i podzakonskim aktima -

Ona je kao važno navela i usaglašavanje programa proizvoda i usluga domaće IT industrije sa međunarodnim IT standardima.

DIS je inače jedina informatička organizacija u Srbiji koja je i član Međunarodne organizacije za obradu informacija (IFIP).

Osnovano je 1973. godine. Počelo se sa popularizacijom primena računara, a sada je težište na digitalizaciji poslovanja u stvaranju digitalne Srbije. Kako navode, njihova misija je okupljanje informatičara iz raznih delatnosti radi popularisanja primena računara i interneta, razmatranja stanja i predlaganju mera u cilju brže i sadržajnije digitalizacije.

DIS je neproftino udruženje, nevladina organizacija, a članovi su volonteri.

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • PRINICPijalan

    19. novembar 2019 | 13:33

    Ne jos dugo zahvaljujuci novom zakonu.

  • Acika

    19. novembar 2019 | 12:34

    Pamet je uvek donosila najvece zarade. Eto na primer Japan, nemaju nikakve prirodne resurse, cak ih priroda sa silnim zemljotresima sputava, ali u skoro svim oblastima zivota su puno postigli primenom nauke. Treba I kod nas pruziti sansu pamernim, a ne da ovde raduckaju obicne poslove ili odlaze u inostranstvo.

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>