• 1
 ≫ 

Čistila sam fioke a onda sam našla ovo, suze su mi tekle. Sećate li se ovog načina komunikacije?

 ≫ 

"Volim te. Brzo sam kod kuće". Glasila je ukratko poruka koju je ujka poslao ujni pre više od dvadeset godina. Požutela koverta, papir gotovo neprepoznatljiv ali su emocije iste. Koliko vas je nekada poslalo ili dobilo telegram? Da li ste saglasni da je fizički dokaz poruke ipak neprevaziđen?

  • 1
postar, čika Foto: Pixabay

U današanje vreme, kada i SMS poruke odlaze u istoriju, teško je zamisliti kako su to izgledale brze transmisije elektronskih poruka na velikoj razdaljini.

A postojale su, pa čak pre otkrića telefona. Prokopajte malo fioke, prečešljajte kutke i kutije i možda nađete neki koji se čuva uspomene radi - reč je o telegramu.

U Srbiji se telegrami šalju već 160 godina, a da taj način komunikacije nije zastareo pokazuju podaci da je samo na primer, u avgustu ove godine poslato više stotina njih.

To je pokazatelj da u doba Interneta, fiksnih i mobilnih telefona, usluga slanja telegrama u Srbiji i dalje donosi profit.

Telegram Foto: Shutterstock

Prvi telegrami u Srbiji pojavili su se svega 11 godina posle prve primene električnog telegrama u svetu na liniji Baltimor - Vašington 1844. godine. Telegrafska stanica, čuvena ''štacija'', u Beogradu je najpre bila povezana sa Zemunom, koji je tada bio u sastavu Austrijske carevine.

Kao datum zvaničnog uspostavljanja saobraćaja sa Austrijom smatra se 15. mart 1855. godine, po starom kalendaru, a prvi telegram primljen je samo dva dana kasnije.

Telegram je predat u Beču u 16.35 sati, a u Beograd je prispeo u 17.05 sati i donosio je vest da francuski car i carica planiraju posetu Engleskoj, na poziv kraljice Viktorije. Ova veza sa Austrijom išla je linijom Zemun - Petrovaradin - Segedin - Pešta - Bratislava - Beč.

Unutrašnji telegrafski saobraćaj uveden je od 3. aprila 1855. godine, a prvi telegram je predat u Kragujevcu u 12.45 sati i prispeo je u Beograd u 12.50 sati.

Najčešći korisnici ove usluge su građani, koji mahom šalju čestitke, pozivnice, izjave saučešća, razna obaveštenja... Njega često šalju i pravni subjekti i državni organi, a koriste ga i republička ministarstva, zdravstveni centri...

Sistem je najpre funkcionisao tako što bi kupac pozvao telefonom operatera i izdiktirao mu poruku, a on bi je zatim poslao primaocu. Danas je naravno unapređen, i ne gubi sjaj. Naprotiv, opet se vraća u modu.

Telegram vam omogućava da preko interneta pošaljete telegram bilo kome, bilo gde, i to samo u tri koraka. Zašto ne biste i vi podsetili nekog koliko je ovaj način slanja poruke nezamenjiv?

Pošaljite i vi telegram, iznenadite drage ljude.

Pošiljke kreirane do 17h svakog radnog dana biće dostavljene narednog dana, u roku od 24h, dok će ostale pošiljke biti dostavljene u roku od 48h.

Korisnicima je omogućeno plaćanje SMS porukom isključivo sa brojeva operatera Republike Srbije (VIP, Telenor i MTS)

Naćini plaćanja; SMS, PayPal, kartice (Visa, Master/Maestro).

Pogledajte koliko je jednostavno:

telegram Foto: Printscreen

(Telegraf Biznis/PR)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Natalija Jovanovic

    28. novembar 2019 | 10:37

    Pa ja i saljem telegrame. Za vencanja i izjave saucesca. A cuvam na desetine telegrama . Kad ssm diplomirala, javila sam ridteljima. Kad je moj sin diplomirao, i naravno kad se rodio dobila sam pregrst.

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>