• 0
 ≫ 

Postignut dogovor: Gugl će Francuskoj morati da plati kaznu od skoro milijardu evra

 ≫ 

Gugl, inače, svoje poslovanje u Evropi obavlja preko svoje kompanije registrovane u Irskoj gdje plaća porez na dobit po stopi od 12,5 odsto

  • 0

Francuska vlada i Gugl postigli su nagodbu po kojoj Gugl treba da plati kaznu u iznosu od 965 miliona evra, kako bi izbegao sudski progon zbog poreskih prevara.

Pariski sud je odobrio nagodbu u kojoj američka kompanija treba da plati 500 miliona evra zbog optužbi za utaju poreza i dodatnih 465 miliona za naknadu štete francuskoj poreskoj upravi.

Time je zaključena istraga francuskih institucija koja traje od 2015. Poreski inspektori zaključili su da Gugle nije ispunio svoje poreske obaveze neprijavljivanjem poslovanja u Francuskoj.

Google, Gugl

Foto: AP/Tanjug

Francuska ministarka pravosuđa Nikol Beloubet i ministar za budžet Žerald Darmanin utvrdili su da je konačno rešen spor sa Guglom kroz pregovore o nagodbi koji su trajali godinu dana.

Gugl, inače, svoje poslovanje u Evropi obavlja preko svoje kompanije registrovane u Irskoj gdje plaća porez na dobit po stopi od 12,5 odsto. To je inače uobičajena praksa multinacionalnih kompanija koje svoje poslovanje u Evropi registruju preko jedne od članica Evropske unije i gde po pravilu plaćaju najniži porez. Takvo poslovanje neprihvatljivo je članicama Evropske unije. Zato se pokušava postići međunarodni dogovor kroz OECD, o oporezivanju digitalnih kompanija.

Kako se sa dogovorom odugovlači, iz Evropske komisije su najavili uvođenje poreza od 3 odsto na dobit multinacionalnim digitalnim firmama koje posluju u Evropi, a uglavnom su iz SAD i dijelom iz Kine.

(Telegraf biznis/Srpska info)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>