• 1

Računovođe i revizori dobijaju zanimljivog asistenta, a kreirala ga je srpska pamet

Kalkulator zarada, kalendar poreza, sve na jednom mestu, besplatno i sve u jednoj aplikaciji.

  • 1
Jelena Mihić Foto: Kreston MDM/Promo

Ovaj svojevrsni asistent računovođa za sve one u oblasti finansija počeo je sa radom, besplatan je i zove se Kreston MDM BiznisInfo .

Cilj aplikacije je da na jednom mestu objedini sve informacije važne za efikasnije poslovanje, a mi smo razgovarali smo sa direktorkom Kreston MDM Jelenom Mihić koja nam je otkrila šta su to zapravo napravili.

- Trudimo da unesemo novine u profesiju kojom se bavimo, da idemo u korak sa vremenom kad su u pitanju tendencije i promene u poreskom savetovanju, kao i da budno pratimo zahteve savremenog poslovanja. Takođe, postojala je potreba da sve relevantne informacije koje su nam neophodne u svakodnevnom radu objedinimo na jednom mestu kao i da tako prikupljeni i obrađeni podaci budu lako dostupni našim klijentima. Najbolje rešenje za to je bilo da iskoristimo prednosti novih tehnologija i omogućimo jedinstvenu digitalnu platformu gde bi sve potrebne informacije bile dostupne na jednom mestu. Tako smo došli na ideju da kreiramo mobilnu aplikaciju, u skladu sa potrebama i novitetima na tržištu -

  • Da li je aplikacija 100 odsto srpski proizvod, ko je radio na njoj?
  • Jelena Mihić Foto: Kreston MDM/Promo

- Aplikacija je kreirana u saradnji sa Evropskom bankom za obnovu i razvoj (EBRD) i na njoj je radio naš lokalni tim programera, dok smo mi u Kreston MDM osmislili sve segmente aplikacije prema potrebama naše profesije. Zajedno sa kolegama smo prošli jedan period testiranja i kad smo bili zadovoljni, pustili smo aplikaciju u javnost. Ono što nam je bilo veoma bitno je da ona bude besplatna i dostupna svima koji se bave računovodstvom, revizijom i poreskim savetovanjem. Na taj način smo ujedno hteli da olakšamo poslovanje, ali i da ojačamo percepciju o uticaju i važnosti naše profesije.

  • Šta je to što aplikacija nudi, da li predstavlja neku vrstu asistenta?

- Pre svega nudi mogućnost korišćenja informatora iz oblasti poreza i računovodstva, kalkulator zarada, kalendar poreza, informacije o poreskom sistemu Republike Srbije kao i posebnu alatku – POPDV asistent koji pomaže u popunjavanju obrasca za pregled obračuna PDV-a. Cilj nam je bio da ispratimo izmene u zakonodavstvu, da aplikacija bude laka za upotrebu i korisna svakom profesionalcu u oblasti poreskog savetovanja, knjigovodstva i revizije. Aplikacija je dvojezična što znači da je mogu koristiti kako domaće tako i inostrane kompanije na našem tržištu i dostupna je na Google Play i App store. Iskreno se nadamo da će aplikacija biti neka vrsta asistenta svakom našem kolegi koji je instalira na telefon i da će umnogome olakšati posao.

  • Koliko je važna inovativnost u finansijskom sektoru poslovanja?

- Inovativnost je postala nužna u svim segmentima, a samim tim i u finansijskom sektoru. Revizija i finansijsko savetovanje su ključni za uspeh svakog poslovanja, a kako se upravljanje biznisom stalno inovira i menja, važno je da i naša profesija odgovori na te izazove. Činjenica da više od 3,500 korisnika u samo mesec dana od postojanja svakodnevno koristi ovu aplikaciju govori u prilog tome da je inovacija koju smo uveli korisna za zaposlene u finansijskom sektoru.

  • U kom pravcu će se dalje razvijati?

- Aplikacija je napravljena tako da se stalnim ažuriranjem sadržaja prilagođava novim zakonima i propisima u oblasti knjigovodstva i revizije. Trudićemo se da osluškujemo potrebe korisnika, kao i da stalnim praćenjem situacije na tržištu uvidimo šta je potrebno razvijati i koji su to segmenti poslovanja koje aplikacija može pokriti. Trenutno razmišljamo o tome kako da iskoristimo široko znanje koje imamo o tretmanu PDV-a u građevini.

  • Koje su tendencije i novine u knjigovodstvu i reviziji, kakvo je vaše iskustvo?

- Zakonodavstvo u Srbiji se poslednjih godina u velikoj meri prilagođava novim trendovima poslovanja i zakonodavstvu EU, pa samim tim su i česte izmene zakona i regulativa koji ih prate. Između ostalih, tokom 2019. godine, usvojeni su novi zakoni o reviziji i računovodstvu.

S druge strane, revizorska profesija je u poslednjih 30 godina doživela veliki preobražaj koji je došao kao posledica velikog tehnološkog napretka. Uporedno sa razvojem informacionih tehnologija i mogućnosti analize podataka, očekuje se sve značajnija promena revizorskog pristupa u narednoj deceniji.

Zahvaljujući brzoj obradi i skladištenju podataka, broj informacija koje su revizorima na raspolaganju raste velikom brzinom. Zato se u reviziji sve više pominju procesi Data analytics (DA) i Big data analytics (BD), koji uz pomoć softvera proučavaju veliki broj podataka u cilju izvlačenja zaključaka i identifikacije skrivenih šema koje se ponavljaju, nepoznatih korelacija, trendova, odstupanja i drugih korisnih informacija koje mogu da unaprede poslovne sisteme.

Neke od ideja na kojima sada radimo su upravo vezane za ovu vrstu unapređenja procesa revizije.

(Telegraf Biznis/V.B)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>