• 0

Istina koju Gugl krije: Umesto fitnesa i besplatne hrane, radnicima zbog mišljenja prete otkazi

Zaposleni su počeli da kompaniji zameraju neetičko ponašanje. Kao odgovor na to, Google je otkazao nedeljne sastanke na kojima se diskutovalo o raznim problemima i dilemama

  • 0
Britain Digital Ads Michel Euler

- Prošle nedelje sam dobila otkaz u Google-u, jer sam kolege informisala o njihovim pravima. Kreirala sam pop-up prozor koji se pojavljuje kada zaposleni posete sajt sindikata kompanije, gde im govorim da imaju pravo na organizaciju. Posle nekoliko sati, usledila je suspenzija - kaže jedna od radnica Google-a.

Odluka o osveti nije samo udar na radnike američkog moćnika, već i na sve ostale tehnološke kompanije kao što su Amazon i Facebook. Time što nastoje da preveniraju eventualne uticaje radnika na svoj menadžment, zapravo ugrožavaju svoj kredibilitet. 

- Google je i postao ono što je danas zato što je angažovao radnike koji se ne uklapaju u "standardni tip poslovanja" - što podrazumeva slobodu radnika da kritikuju poslodavca kada je potrebno", smatra ona.

Ipak, u poslednje dve godine ta "slobodna" kultura ponašanja je iščezla. Zaposleni su počeli da kompaniji zameraju neetičko ponašanje. Kao odgovor na to, Google je otkazao nedeljne sastanke na kojima se diskutovalo o raznim problemima i dilemama, a koji su bili tradicija od kada kompanija postoji.

Vremenom, na hiljade radnika je shvatilo da jedan glas možda može proći nezapaženo ili kažnjeno, ali da se kolektivna pobuna ne može ignorisati, i tako su počeli s reorganizacijom. - Google smatra da je moj postupak ugrozio njihova pravila - kaže ostrašćena bivša radnica i dodaje da se, međutim, većina sadašnjih i nekadašnjih zaposlenih ne slaže s ovom tvrdnjom.

-Ja sam samo prosledila link koji upućuje na nezavisnu američku agenciju koja se bavi pitanjem uslova rada, što je ustvari bio zadatak kompanije -

Tehnologija je danas duboko urezana u naše živote, i mnogo kompanija ima uvid u naše lične podatke. Sa ovom velikom "privilegijom" dolazi i velika odgovornost da se spreči zloupotreba, i da se dozvoli radnicima da izraze svoje neslaganje, ali i da odbiju učestvovanje u nekim nemoralnim projektima kompanije u kojoj rade. Ono što je atipično za zaposlene, a što je verovatno sam Google stvorio - a sada želi da opovrgne, jeste njihov stav da ne žele da budu na margini. Oni žele da se glas radnika poštuje.

- Neki će se zapitati zašto se zalažem za prava radnika kada oni imaju odlične plate i uslove rada, a moj odgovor je jednostavan: sindikat nam omogućava da kažemo šta mislimo, jer naš rad direktno utiče na svakodnevni život Amerikanaca. On nam daje hrabrost i sigurnost da progovorimo, a da ne strahujemo od gubitka radnog mesta ili od osvete - kaže otpuštena radnica Google-a koja nije jedina. Iz istih razloga otkaz je dobilo još njih četvoro.

- Ovaj potez koštao me je moga posla iz sna u Google-u, ali mi je i otvorio oči: ova kompanija se samo fiktivno zalaže za prava radnika, dok u realnosti ne želi da im izađe u susret kada je to potrebno -

Radnici iz tehnoloških kompanija ne smeju stajati po strani i biti neutralni u odlukama, kao što je ta da li veštačka inteligencija treba da razvija dronove za američku vojsku, dodaje on.

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>