• 0

6G mreža na pomolu: Koliko je Srbija daleko od toga?

Inženjer Dragorad Milovanović kaže da se mobilne mreže i odgovarajući bežični standardi kontinuirano razvijaju, a da su u tome najdalje otišle SAD i Kina

  • 0

Dok se zemlje sveta i dalje nadmeću oko uvođenja 5G mreže, koja obećava 20 puta bržu internet konekciju, očekuje se da će ove godine početi razvoj 6G mreže, a stručnjaci u Srbiji su saglasni da peta generacija svakako nije poslednja za koju se pretpostavlja da će imati uticaj na ekonomski razvoj i na pojedinačne države.

Predsednik Društva za informatiku Srbije, Nikola Marković, kaže za Tanjug da je 5G interesantna tema zbog toga što je sada vodeći trend u svetu i taj proces treba podržati uprkos određenim sumnjama u javnosti o njenom štetnom uticaju na ljude. Inženjer Dragorad Milovanović kaže da se mobilne mreže i odgovarajući bežični standardi kontinuirano razvijaju, a da su u njenom razvoju najdalje otišle SAD i Kina.

- Startovala je Južna Koreja, a 5G je prisutna i u Evropi. Erikson je lansirao 24 5G bežične mreže koje rade u 14 država - kaže Milovanović.

Gde je Srbija u tom procesu?

- To su veliki, složeni sistemi koji zahtevaju istraživanje, razvoj, regulativu. Poenta je da 5G i 6G imaju potencijal da ulaze kao informaciono-komunikacione tehnologije u sve segmente društva i sada se takmičarska strana pojačava. Ovo sam diplomatski rekao, biće rat 5G i 6G - navodi Milovanović.

Odgovara i na vrlo važno pitanje o štetnosti, navodeći da se peta generacija mobilnih merža zasniva na bežičnim tehnologijama koje koriste tri resursa i to radio spektar, vreme i digitalnu obradu signala, i da dokaz o štetnom uticaju izloženosti ljudskog tela radio spektru zahteva duži vremenski period. Neka preliminarna merenja najvećeg kineskog proizvođača opreme, ipak, kažu da 5G nije štetniji nego 4G.

(Telegraf Biznis/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>