• 0

Epl popustio pred pritiskom: FBI tražio da se korisnicima ajfona ograniči bezbednost podataka

Donald Tramp je na tviteru "optužio" Epl da odbija da otključa telefone koje koriste "ubice, dileri i ostali kriminalci i nasilnici"

  • 0
Iphone

Foto: Tanjug/AP

Epl je odbacio planove da dopusti korisnicima ajfona da maksimalno obezbede svoje uređaje kada je reč o iCloud servisu, nakon što se FBI žalio da bi taj potez ometao istrage, prenosi Rojters.

Ovaj potez američkog giganta dokazuje koliko je Epl bio spreman da pomogne obaveštajnim agencijama i SAD u sprovođenju zakona, uprkos tome što želi da zaštiti informacija svojih korisnika. Ova dugogodišnja borba između istražitelja i tehnoloških kompanija koje žele da klijentima omoguće potpunu sigurnost podataka, dobila je novi preokret: prošle nedelje američki advokat Vilijam Bar zatražio je od Epla da otključa dva ajfona koja koristi saudijski vazduhoplovni oficir, koji je usmrtio tri Amerikanca na Floridi u decembru.

Donald Tramp je na tviteru "optužio" Epl da odbija da otključa telefone koje koriste "ubice, dileri i ostali kriminalci i nasilnici". Republikanski i demokratski senatori pokrenuli su u decembru sličnu temu, pozivajući se na neoborive dokaze o zločinima nad decom. Iza kulisa, Epl je FBI-u pružio više nego otvorenu pomoć, ali iz kompanije to negiraju.

Podsetimo se, generalni direktor kompanije Tim Kuk rekao je da "vlada SAD traži od Epla da hakuje svoje korisnike i na taj način ugrozi decenije napretka u polju sigurnosti kada je reč o zaštiti korisnika. Godinama su kriptolozi i stručnjaci za nacionalnu sigurnost upozoravali na sve slabiju enkripciju. Ako bismo to učinili, povredili bismo sve dobronamerne građane koji poštuju zakon i koji se oslanjaju na kompanije kao što je Epl".

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>