• 1

Još ga prati senka skandala: Dok Fejsbuk otvara nova radna mesta, akcije padaju

Akcije Fejsbuka pale su za 7 odsto, uprkos prihodu iz četvrtog kvartala 2019. koji iznosi 21 milijardu dolara

  • 1

Posle jučerašnjeg trgovanja, akcije giganta Fejsbuk pale su za 7 odsto, uprkos zavidnim prihodima s kraja 2019, što implicira na nastavak skandala i jak uticaj regulatornog tela.

Iako je prognoza upućivala da će zarada u poslednjem kvartalu 2019. dostići 20,89 milijardi dolara, taj broj je premašen (21 milijarda), ipak, ni to nije bilo dovoljno da akcije skoče. Prosečna zarada po jednom korisniku Fejsbuka iznosila je 8,52 dolara, a predviđali su 8,38.

Ugrubo gledano, 2,89 milijardi ljudi trenutno koristi bar jednu aplikaciju u vlasništvu Fejsbuka: Fejsbuk, Instagram, WhatsApp ili Fejsbuk Mesindžer.

- Imali smo jak poslednji kvartal i kraj godine, dovoljno da naša kompanija nastavi da raste - rekao je Zakerberg, i dodao da fokus ostaje na izgradnji servisa koji će pomoći ljudima da ostanu povezani i bliski.

Pad akcija može biti posledica relativno velikih troškova koje je Fejsbuk imao od septembra do januara, koji su porasli na 12 milijardi dolara. Kompanija kaže da su troškovi toliki zato što je mnogo ulagala u nova istraživanja i razvoj potrošnje.

Stručnjaci kažu da je svemu doprineo skandal s "Cambridge Analyticom", iz 2018, kada je britanska firma za političko savetovanje dobila pristup podacima čak 87 miliona Fejsbuk korisnika, mimo njihove volje. Zakerbergova kompanija je zbog toga morala da plati 5 milijardi dolara.

Video: Kralj Instagrama se kladio protiv Konora, pa bacio milion dolara za 40 sekundi

(Telegraf Biznis/The Guardian)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • DARKO 100%

    30. januar 2020 | 11:25

    Ako on nije zaradio onda neznam ko ce,obrzbedio je on sebe i svoje u narednih sto god,

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>