• 0

Prvi 5G dron testiran u Srbiji, napravio ga je naš startap koji je nadgledao Superboul

Demonstracija 5G drona je održana u Naučno-tehnološkom parku Beograd, a svoje rešenje startap Easy Aerial testirao je prvo kod nas, a tek onda u Njujorku

  • 0
Foto: Telenor

Prvi put u Srbiji na 5G mreži, demonstriran je rad drona za nadgledanje startapa Easy Aerial d.o.o. Srbija.

Demonstracija je održana u Naučno-tehnološkom parku Beograd, u okviru Telenor testnog 5G okruženja, a zanimljivo je da je svoje rešenje Easy Aerial testirao kod nas, nedelju dana pre nego što su bili u mogućnosti da to urade u Njujorku.

- Tehnologija 5G donosi odsustvo kašnjenja u prenosu podataka, što je za naše rešenje veoma važno. Koristimo je za upravljanje dronom i „upload“ fotografija koje se snimaju pomoću kamere na samom dronu. Potom dron prepoznaje da li se neko ili nešto kreće u prostoru i, ukoliko je tako, alarmira koga je potrebno - kaže Ninoslav Adžibaba, jedan od osnivača Easy Aerial.

Ovaj startap ima svoj razvojni centar u Naučno-tehnološkom parku Beograd, dok se finalni proizvod pravi u SAD, a imaju klijente u 20 zemalja sveta.

Adžibaba dodaje da je cilj ovih sistema da omoguće napredan, pametan i pouzdan video-nadzor i integraciju sa drugim sistemima pametne zaštite. Zbog toga, najveću primenu ima u sistemima hitnih službi, kao što su hitna pomoć, vatrogasci i vazduhoplovstvo.

Foto: Telenor

- Nedavno nam je klijent postala policija iz Majamija koja je koristila naše dronove za nadgledanje poslednjeg Super bowl-a, a već sarađujemo i sa policijom, vatrogasnim službama i vazduhoplovstvom u SAD-u - ističe ovaj mladi inovator.

Upotreba drona na 5G mreži znači eliminisanje potrebe da se radnici hitnih službi obučavaju za upravljanje dronom, pa se tako putem ove napredne tehnologije to radi iz kontrolnog centra, uz potpuno odsustvo kašnjenja u prenosu podataka.

- Kada smo postavljali prvu 5G baznu stanicu, ideja nam je bila da domaćim kompanijama, startapovima i studentima omogućimo da svoja rešenja testiraju ovde, kao da se nalaze bilo gde u svetu. Uspeli smo čak da budemo i brži, a pozivamo sve koji imaju rešenja ili ideje da nam se jave i da zajednički dođemo do konkretnih primena - kaže Saša Leković, izvršni direktor tehnike u Telenoru.

Video: Budućnost se dešava sada: Leteći taksiji predstavljeni na sajmu u Singapuru

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>