• 0
 ≫ 

Zakerberg pristaje na veći porez u Evropi: Uvodi se digitalna taksa?

 ≫ 

Britanija navodi da planira uvođenje sopstvenog digitalnog poreskog servisa u aprilu, i misli da bi mogla godišnje da naplati do 500 miliona funti od toga

  • 0
Mark Zakerberg Mark Zakerberg / Foto: Shutterstock

Mark Zakerberg nema ništa protiv da tehnološki giganti plaćaju veći porez u Evropi i razume zašto su ljudi revoltirani oko te priče.

Ovo je izjavio nakon što su Fejsbuk i ostali optuženi da ne plaćaju "fair share" taksu, u zemljama u kojima posluju. Ali, neki kažu da OECD (Organisation for Economic Co-operation) usporeno radi na ovoj ideji, s obzirom na to da je njena realizacija zacrtana za 2020.

U Velikoj Britaniji Fejsbuk je platio samo 28.5 miliona funti korporacijskog poreza, u 2018, iako je dostigao rekordnu zaradu britanske prodaje, u iznosu od 1.65 milijardi funti.

Na konferenciji u Minhenu, organizovanoj prošle subote, prvi čovek ove društvene mreže je rekao da je svestan frustracije vezane za evropske poreze koje plaćaju tehnološki moćnici, i da je spreman na veći iznos u budućnosti.

VB navodi da planira uvođenje sopstvenog digitalnog poreskog servisa u aprilu, uprkos neslaganju sa SAD oko tog pitanja, i misli da bi mogla godišnje da naplati do 500 miliona funti od poreza.

Digitalna taksa znači da giganti treba da plaćaju porez svuda gde posluju, a ne tamo gde im se nalaze sedišta, i za ovaj princip se zalažu mnoge evropske vlade.

Video: Svi noviteti koje nam Facebook sprema za ovu godinu

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>