• 0

Besplatan internet nema više ekonomskog smisla, Gugl ga gasi

Dva su razloga

  • 0
google search Foto: Shutterstock

Gugl je odlučio da ugasi projekat Google Station koji je uključivao realizaciju Wi-Fi pristupnih tačaka. Sa projektom se započelo u Indiji (na tamošnjim železničkim stanicama) da bi se potom proširio i na druga tržišta.

Kao razlog za gašenje ovog projekta navode se dva razloga. Prvo, tarife za mobilne telefone sve pristupačnije, i da nude izdašnije pakete podataka.

U Indiji je cena mobilnih paketa pala na manje od 12 dolara, što je smanjenje za više od 95%. Indija sada ima najjeftinije mobilne podatke na svetu. Zbog toga je broj pretplatnika skočio sa oko 280 miliona 2012. godine na gotovo 580 miliona u 2018.

A drugo, pominju se i infrastrukturalni problemi u implementaciji samih WiFi tačaka, kao i troškovi koji projekat ne čine održivim za Gugl partnere.

Gugl nije uspeo ni da zaradi od oglasa koje je nudio tim putem.

Program pokrenut 2015. godine bio je namijenjen povećanju pristupa Internetu onima koji ga možda ne bi mogli sebi da ga priušte, radeći sa lokalnim samoupravama i kompanijama na stvaranju centra u područjima kojima se teško trguje.

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>