• 5

IT izvoz nam raste iz dana u dan: Prihod skoro hiljadu i po milijardi evra

Ukupan izvoz usluga, među kojima je i IT, u 2019. dostigao sedam milijardi evra

  • 5

Izvoz IT usluga dostigao je prošle godine 1,422 milijarde evra, što predstavlja rast od čak 25 odsto u odnosu na 2018. godinu, kažu u Narodnoj banci Srbije.

Na konferenciji za novinare na kojoj je predstavljen izveštaj NBS o inflaciji, zamenik generalnog direktora Sektora za ekonomska istraživanja i statistiku, Milan Trajković, rekao je da je ukupan izvoz usluga, među kojima je i IT, u 2019. dostigao sedam milijardi evra i da to predstavlja povećanje za 15 odsto.

Trajković kaže da je rast izvoza roba i usluga u 2019. iznosio 10,5 odsto i da je dostigao nivo od 23,4 milijarde evra. Navodi i da prošlogodišnji izvoz uopšte nije usporio, nego da je, naprotiv, ubrzao rast u odnosu na 2018. godinu.

- Najveći deo usluga koje Srbija izvozi čine poslovne, informaciono komunikacione usluge, turizam i transport - rekao je Trajković svojevremeno.

(Telegraf Biznis/Tanjug)

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Ivica Adamov

    Sin mi radi u IT sektoru. Ponosan sam na njega i njegovu firmu koja ovoj drzav daje dobar deo deviznog kolaca. Neka i oni napred navedeni dusebriznici-vasi komentatori doprinesu BDP kao IT sektor sa desetinom udela i ja im velikodusno skidam kapu.i

  • Agatron

    Hiljadu i po milijardi evra? Sta je vama onaj ministar sto je obecavao nekih deset hiljada milijardi?

  • Ognjen

    Pa su zbog toga doneli zakon o pausalcima, da ga srozaju kao sve ostalo.

Preporuka sa Weba

by Content Exchange

Google preporuke