• 0
 ≫ 

Potpuna stabilizacija: Fabrike rade 24/7 da bi alkohola bilo dovoljno za sve ustanove i apoteke

 ≫ 

Nabavili smo melasu, proizvodnja je organizovana u tri smene i naši dnevni kapaciteti su oko 25.000 litara alkohola, kaže direktor jedne beogradske firme

  • 0
Sredstvo za dezinfekciju ruku, pravljenje, koronavirus

Fabrike rade u tri smene i mogu da zadovolje zahteve domaćeg tržišta / Foto: Tanjug/AP

Početkom naredne sedmice očekuje se potpuna stabilizacija u snabdevanju tržišta alkoholom, domaći proizvođači redovno snabdevaju zdravstvene ustanove i apoteke, a povećana tražnja za ovim proizvodom i stvaranje zaliha u proteklom periodu, stvorili su utisak nestašice.

Kako ističu proizvođači, fabrike rade u tri smene, nije bilo prekida ni u proizvodnji ni u isporuci, i u potpunosti mogu da zadovolje zahteve domaćeg tržišta.

Iz Privredne komore Srbije kažu da su u svakodnevnom kontaktu sa našim proizvođačima etanola i trude se da im pomognu oko nabavke sirovina i energenata, odnosno, mazuta. "Situacija na tržištu, izazvana povećanom tražnjom za svim dezinfekcionim sredstvima, pa i medicinskim alkoholom, polako se smiruje i uskoro se očekuje potpuna normalizacija", navode iz PKS.

Mile Bogdanović, direktor kompanije "Pan Alko Sistem" (Beograd), ističe da je proizvodnja stabilna, da ova firma svakodnevno isporučuje tržištu alkohol i da nije bilo prekida u isporuci. - Nabavili smo melasu, proizvodnja je organizovana u tri smene i naši dnevni kapaciteti su oko 25.000 litara alkohola - objasnio je Bogdanović.

Kompanija "Swan Lake" iz Kovina proizvodi etanol iz melase od šećerne repe i kukuruza.

- Imamo registrovanu proizvodnju koncentrovanog etanola 96 odsto, razblaženog etanola 70 odsto, biocidnog proizvoda na bazi etanola 70 odsto i biocidnog sredstva za dezinfekciju ruku. Radimo u tri smene, sedam dana u nedelji, svih 30 dana u mesecu. Imamo velike zahteve sa svih strana - objašnjava Zoran Radulović iz ove kompanije.

- U proizvodnji sa kukuruzom kao sirovinom, "Swan Lake" može da proizvede mesečno oko 280.000 do 300.000 litara alkohola svih koncentracija.

Dnevni kapaciteti novosadske kompanije "Reahem" su oko 4.000 litara alkohola, a kako ističu u ovoj firmi - potražnja kupaca je ogromna, a imaju potrebu za nabavkom sirovina: melasom i kukuruzom.

Republička direkcija za imovinu od kompanije "Navip" preuzela je oko 350.000 litara belog vina za destilaciju koje će "Vino Župa" iz Aleksandrovca preraditi u alkohol jačine 75 procenata, a koji će biti isporučen bolnicama.

Direkcija za imovinu će još jednu količinu alkoholnih destilata, stečenih iz poreskog postupka u državnu svojinu, staviti na raspolaganje radi dalje destilacije u medicinski alkohol, sve u hitnom postupku u svrhu borbe protiv korone.

Članovi Grupacije proizvođača jakih alkoholnih pića PKS inicirali su i organizovali anketiranje članica - destilerija, o mogućim količinama alkohola koje bi donirali za preradu u alkohol jačine 75 odsto, za potrebe bolnica i zdravstvenih ustanova.

Destilerije su spremne da doniraju oko 11.300 litara voćnih destilata prosečne jačine oko 60 odsto. Za donacije su se prijavljivale i manje destilerije koje su ponudile i rakiju spremnu za prodaju.

Video: Iz “Prve iskre”u Bariču 5.000 litara alkoholnog rastvora za Vojsku Srbije

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>