• 0

Cveta li biznis iznajmljivanja igrica kod nas? "Gejmeri su čitavog života trenirali za ovako nešto"

Možda su oni u najvećem dobitku

  • 0
PS4, igranje, igrice, gejming

Foto: Pixabay

Industrija video igara ili gejming, jedna je od retkih koja beleži rast tokom pandemije korona virusa. Što je i logično, jer su ljudi primorani da budu kod kuće, imaju više slobodnog vremena i okreću se igrama.

Zbog toga je je i Sony PlayStation izdao nedavno saopštenje u kome navodi da je mreža bila nestabilna zbog velikog broja igrača u jednom trenutku.

- Igranje video igara omogućava igračima širom sveta da se povežu sa prijateljima i porodicom i uživaju u  zabavi u ovim nesigurnim vremenima. Soni  sarađuje sa dobavljačima internet usluga u Evropi kako bi upravljao mrežom ie kako bi sačuvao pristup celoj internet zajednici - naveo je Soni.

Kakva je situacija kod nas i da li cveta biznis iznajmljivanja igrica?

 

- Kako bi šaljivo rekli mimovi na internetu, gejmeri su čitavog života trenirali za ovako nešto. Šalu na stranu, u periodu velikih izazova koji su nas zadesili, čini se da su video igre i industrija video igara možda i na najvećem dobitku - kaže za naš portal Milan Đukić, potpredsednik Srpske esports asocijacije i osnivač RUR esport.

Njihovo "domaće tle" je nešto što filmska industrija tek pokušava da ispita, imajući u vidu da su bioskopi zatvoreni. Čini se da je stoga gejming jedina "potpuno funkcionalna i spremna" kućna zabava u vreme karantina ili policijskog časa.

- Trebalo bi doduše, biti oprezan - ovo se odnosi na već objavljene igre. Veliki broj naslova koji nije ugledao svetlost dana odložen je jer je teško realizovati distrubuciju i prodaju, a i sam razvoj u slučaju da su programerski timovi "raštrkani" po kućama ili poslati na odmore - kaže Đukić.

Ali, kada govorimo i igrama koje su se već pojavile i uveliko postoje, rezultati su (ne)očekivano visoki, dodaje.

Trend koji je počeo da se uočava prvenstveno u Kini stigao je ubrzo i do Evrope i Severne Amerike. Tako na primer platforma Steam, najpopularniji sistem za distribuciju i igranje igara na PC-ju oborio je rekord od preko 20 miliona igrača u istom trenutku u čitavoj svojoj istoriji od preko 16 godina postojanja. Counter Strike, igra dobro poznata većini čak i onih koji nisu u industriji, zabeležila je u martu više od milion igrača u istom trenutku, takođe oborivši rekord postavljen 2016 godine.

Statistike se tu ne završavaju. Call of Duty Warzone, besplatna pucačka verzija popularno CoD-a privukla je u samo tri dana više od 15 miliona igrača što je za čak 5 miliona igrača više u odnosu na Apex Legends, drugu popularnu igru istog žanra.

video igrice

Foto: Pixabay.com

Neke procene govore da je povećanje igranja igara između 50 i 75% u proteklih mesec dana širom sveta, čemu u prilog idu i molbe provajdera da se umanji igranje online igara i pređu na singleplayer, kako interent ne bi bio previše opterećen. Na šta upozorava i Soni, kao što smo pomenuli.

- Treba istaći da streaming servisi za filmove i serije troše znatno više protoka od video igara pa ako mene pitate - samo nastavite sa igranjem! :) Naravno, podatke o ukupnom povećanju igranja teško je potvrditi, ali će vam svaki igrač online igre posvedočiti da je na serverima naslova koje igraju znatno više igrača nego pre - navodi Đukić.

Ipak, kada je reč o samom iznajmljivanju Sonija, specifična je situacija. Kako nam kaže jedan od prodavaca, to tržište je bilo zanimljivo ranije, kada su igrice, ali i sama oprema bili papreni za naše novčanike. Kako je rastao standard, dolazila nova, savremenija oprema, i to se promenilo pa sada mahom može da se priušti takav vid zabave i kupi, a ne iznajmljuje.

Đukić podseča i da je je, kao jedan od načina borbe protiv pandemije i Svetska Zdravstvena Organizacija pokrenula projekat podrške igranju igara od kuće, čemu su se naravno odmah pridružile brojne izdavačke kuće, ali ne treba zaboraviti da je upravo SZO pre samo nekoliko meseci izdala upozorenje o prekomernom igranju igara i svrstala određene forme igranja u zavisnost.

How the tables have turned. Ne samo igranje, već i gledanje drugih kako igraju doživelo je skok - između 10 i 15%.

- Što se tiče situacije kod nas, primetan je skok prodaje igračkih konzola, što su mi nezvanično potvrdili mnogi koji se bave prodajom ovih uređaja. A u domenu turnira i online igranja, ni kod nas ne sede skrštenih ruku.

Primera radi, skoro realizovani turniri u League of Legends i Brawl Stars imali su preko 250 takmičara odnosno igrača uz nekoliko hiljada gledalaca. A otvorene su prijave i za Rocket League  i League of Legends ( https://klanrur.rs/2020/04/02/treci-irl-league-of-legends-1v1-online-turnir/) uz vredne robno-novčane nagrade. Turniri se igraju online, jedan je zapravo već i subotu, idealna prilika za zabavu dok su igrači kod kuće tokom policijskog časa - poručuje Đukić

Podsetimo, industrija video-igara u Srbiji zaradila je tokom 2018. godine između 50 i 100 miliona evra, a koliko zarađuje prosečan gejmer, čitajte u našoj posebnoj vesti.

Video: U toku je 4. industrijska revolucija! Evo šta to znači

(V.B.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>