• 0
 ≫ 

IT sektor: Deo pogođen krizom, drugima raste poslovanje

 ≫ 

IT kompanije su se najbrže od svih drugih prilagodile na rad od kuće

  • 0
Digitalna revolucija

Kriza ne utiče na IT sektor / Foto: Shutterstock

Digitalni sektor je jedna od retkih privrednih grana na koju situacija u vezi sa korona virusom ne ostavlja velike posledice, a zbog smanjenog socijalnog kontakta poslovanje čak i raste onim IT kompanijama koje se bave organizacijom video konferencija, proizvodnjom zabave i video igrica.

Međutim, direktor Inicijative "Digitalna Srbija", Nebojša Ðurđević, ukazuje na to da pojedine IT kompanije ipak nisu ostale imune na posledice novog virusa, te najteže posluju one koje se bave logistikom.

Prema njegovim rečima, IT kompanije su se najbrže od svih drugih prilagodile na rad od kuće, jer one po prirodi posla uglavnom sarađuju sa klijentima koji su često na drugom kraju sveta, te im saradnja na daljinu ne predstavlja problem.

Na pitanje da li IT kompanije i u ovim uslovima dobijaju porudžbine, Ðurđević odgovara da kompanije koje pružaju usluge stranim klijentima i za njih razvijaju IT rešenja - uglavnom rade na projektima koje su započeli pre Covida-19.

- Imali smo upit od kompanije iz Švajcarske koja želi da započne posao i sarađuje sa tehnološkim kompanijama u Srbiji, ali i da na tome počne da radi već sada - kaže Ðurđević, i dodaje: što se tiče kompanija koje razvijaju sopstveni proizvod, one nastavljaju da rade i prilagođavaju se zahtevima tržišta bez obzira na virus korona.

On trenutno nema informaciju o tome da li je bilo otpuštanja radnika u IT sektoru i dodaje da će sledeće nedelje biti objavljen "skener digitalne privrede u vreme korone". Kako je objasnio, organizacija na čijem je čelu sprovodi anketu o poslovanju malih i velikih IT kompanija, ali i individualaca koji rade u digitalnom sektoru.

Ðurđević navodi i da će se mere države, objavljene u cilju podrške preduzećima u vreme trajanja virusa korona, odnositi i na IT kompanije. Na pitanje da li će situacija oko virusa ubrzati digitalizaciju pojedinih kompanija, odgovara da je svim kompanijama sada jasno da je njihovo poslovanje otežano ako nisu digitalizovane.

Direktor IT kompanije Saga, koja zapošljava više od 500 ljudi, Nebojša Bjelotomić kaže za Tanjug da u toj kompaniji posao nije stao, ali da je bilo određenih izmena u organizovanju posla.

Prema njegovim rečima, radnici koji su zaduženi za održavanje sistema korisnika, svaki put kada odlaze na teren imaju zaštitnu opremu, a od korisnika se traži da prostorije budu prazne, kako bi radnici ušli u data centar, završili posao i izašli bez kontakta.

Drugi deo posla, objašnjava Bjelotomić, vezan je za softver, te programeri rade od kuće.

Upitan da li radnici na održavanju sitema imaju više posla nego ranije, s ozbirom na prekomerno korišćenje računara i interneta, Bjelotomić odgovara da nije primetan trend povećanih grešaka u sistemu.

A da li programeri imaju nove porudžbine? Direktor Sage kaže da u poslednje dve do tri nedelje nije bilo novih porudžbina, ali da nijedan stari posao nije stao.

Video: Кako Četvrta industrijska revolucija menja tržište rada: Neka zanimanja nestaju, ali nastaju nova

(Telegraf Biznis/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>