• 1

Afera 21. veka: Evropski gigant uhvaćen u prevari, nestali keš nije ni postajao, akcije pale 85%

Sunovrat vrednosti akcija i same kompanije za samo tri dana

  • 1
Wirecard Foto: Shutterstock, Wikimedia

Kompanija Vajerkard (Wirecard) koja se našla u centru skandala kada je objavljeno da na računima firme nedostaje 2 milijarde dolara, sada tvrdi da tog novca nikada nije ni bilo.

Za samo tri dana, akcije kompanije su se stropoštale za 85 odsto.

Kompanija je priznala da je revizori nisu uspeli da nađu novac, jer verovatno nikada nije ni postojao. To je samo produbilo krizu u ovoj nemačkoj kompaniji koja je svojevremeno smatrana zvezdom nemačkog tehnološkog sektora.

Vrednost akcija pala je za 85 odsto, i tako obrisala tržišnu vrednost od 12, 5 milijardi dolara. Sve to deslo se za tri dana, a počelo je kada je EI, njen revizor odbio da potpiše račune kompanije.

Kompanija je upravo povukla svoje preliminarne procene za rezultate kao i i prognozu profita za 2020.

Generalni direktor Markus Braun podneo je ostavku nakon što je EI saopštio da ne može da locira keš, koji čini otprilike četvrtinu imovine kompanije. Pre nego što je otišao, Braun je rekao da je kompanija možda žrtva veće prevare.

Potraga za nestalim sredstvima bila je usredsređena na Filipine, ali centralna banka zemlje je u saopštenju u nedelju rekla da nema evidencije o ulaganju novca u njegov finansijski sistem. Centralna banka je otvorila istragu, dodaje se.

Kartičarska kompanija sada pokušava da pronađe novac kako bi zadovoljila nervozne poverice. U međuvremenu su angažovali investicionu banku da smisli novu strategiju finansiranja.

Osnovan 1999. godine, Vajderkard se nekada smatrao jednom od najperspektivnijih tehnoloških firmi u Evropi. Kompanija koja ima skoro 6.000 zaposlenih u 26 zemalja širom sveta, u 2018. godini je prijavila prihode od preko dve milijarde evra (2,2 milijarde dolara.

Akcije su u septembru 2018. dostigle nivo iznad 190 evra, istog meseca kompanija je zamenila Komercbank na nemačkoj listi 30 najboljih kompanija.

Danas se akcijom trguje za samo 13 evra.

Priča o uspehu počela je da pada u januaru 2019. godine, kada  su prvi put objavljene sumnje oko čudnih transakcija. Vajerkard, sa sedištem u predgrađu Minhena, obrađuje desetine milijardi evra transakcija po kreditnim i debitnim karticama godišnje.

Video: Sve što niste znali o platnim karticama

(V.B.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>