• 8

Kako da ne izgubite pare zbog promene PayPala: Postoji caka da izbegnete kurs od 113 RSD

Devizne iznose automatski konvertuju u dinare, po nepovoljnom kursu. Na to NBS ne može da utiče, ali postoji caka

  • 8
PayPal Srbija

Foto: Shutterstock

Otkako se pojavio PayPal (Pejpal) kao kompanija preko građani Srbije mogu da vrše prenos novca, uvek je negde između i pitanje kada će se kompanija potpuno otvoriti prema našem tržištu, odnosno mi prema njoj. 

Godinama unazad je tako, a sada je jedna od najpopularnijih svetskih kompanija za elektronski transfer novca, promenila dosadašnju praksu i uvela nova pravila za korisnike u Srbiji.

Tačno je da sada ta kompanija devizne iznose koji se prebacuju preko platforme automatski konvertuje u dinare, i to ne po aktuelnom kursu.

Proveravali smo šta se dešava, da li kompanija ima na to pravo, i šta naša država može da uradi po tom pitanju?

U poslednje vreme, brojni korisnici Pejpala (PayPal) žale se što sada ta kompanija građanima Srbije vrši konverziju novca iz deviza u dinare, po automatizmu. To čine po znatnije nižem kursu od 113 dinara. Na taj način korisnici dobijaju mnogo manje novca nego što im je neko uplatio. Šta se tačno promenilo?

- Do ove konverzije dolazi pri povlačenju novčanih sredstava/elektronskog novca domaćih korisnika na njihove račune u Srbiji, tako što se iznos elektronskog novca koji se inače vodi u stranoj valuti kod PayPal-a, prvo preračunava u dinare i to po kursu PayPal-a, da bi zatim pri prilivu na račun u domaćoj banci dolazilo do ponovne konverzije tako preračunatih dinara u valutu računa na kome se ostvaruje priliv, usled čega dolazi do nepotrebnih i neželjenih troškova za domaće korisnike usluga PayPal-a - objašnjavaju za Telegraf Biznis iz Narodne banke Srbije (NBS).

Da li smo potpisali loš ugovor?

 

Biznis, laptop računar, budućnost, poverljive informacije, krađa podataka sigurnost

Foto: shutterstock

Na spekulacije da postoji ugovor koji se sada stupio na snagu, a koji je potpisan kada je kurs bio 113 evra (zbog čega je navodno baš odabran 113), NBS odgovara da to nije tačno.

U centrlanoj banci ističu da je važno razumeti da ne postoji niti jedan propis Srbije koji bi uslovio navedenu izmenu u poslovnoj politici PayPal-a (od 2015, od kada je PayPal omogućio srpskim rezidentima opciju prijema novca, nije se promenio nijedan relevantan propis), niti NBS s PayPal-om ima potpisan bilo kakav ugovor koji bi uticao na ovo ili bilo koje drugo pitanje koje se tiče pružanja usluga PayPal-a našim građanima i privredi.

- Posebno napominjemo da NBS od početka uvođenja opcije prijema novčanih sredstava nikada nije videla smetnje da se novac povlači u devizama na račun kod domaće banke, bez nepotrebnih i nepovoljnih troškova konverzije u dinare, kažu nam.

Što se tiče mogućih uticaja na poslovnu politiku PayPal-a, ukazuju da NBS nema nikakva nadzorna ovlašćenja nad poslovanjem PayPal-a koji predstavlja stranu instituciju elektronskog novca čije je sedište u Singapuru, niti zakonski osnov da prema PayPal preduzima mere propisane Zakonom o platnim uslugama.

Inače, prema Zakonu o deviznom poslovanju građanima i kompanijama je omogućeno da obavljaju transakcije preko stranih institucija elektronskog novca, ali nadležni organi u Srbiji ne mogu vršiti kontrolu poslovanja PayPal-a jer se njegovo komercijalno prisustvo ne nalazi u Srbiji.

Drugim rečima, NBS ne raspolaže mehanizmima kojima može uticati na promenu poslovne politike PayPal-a u odnosu na srpske rezidente, budući da PayPal nema licencu NBS kao pružalac platnih usluga i svoje usluge ne pruža iz naše zemlje.

- Međutim, i pored toga što NBS ne raspolaže zakonskim mogućnostima da utiče na poslovanje PayPal-a, ističemo da je kao odgovorna institucija prema građanima, NBS već stupila u kontakt s predstavnicima PayPal-a kako bi se dobile informacije i objašnjenje o uvođenju ove nove prakse. S tim u vezi, informisani smo da je ta praksa posledica određenih promena u PayPal-u, pri čemu je potvrđeno da ista nema nikakve veze s propisima u Srbiji, niti bilo kakvim aktivnostima NBS - otkrivaju nam u centralnoj banci.

Usled toga, a do eventualne promene u konkretnoj poslovnoj politici PayPal-a koja bi se odnosila na sve naše korisinike, domaćim korisnicima usluga PayPal-a ostaje da budu uporni i da se obraćaju ovoj instituciji sa zahtevom da se u svakom pojedinačnom slučaju izvrše potrebne izmene kako ne bi dolazilo do nepotrebnih i neželjenih konverzija valuta, tj. dodatnih troškova povezanih s tim konverzijama, ističu.

To je važno jer se ispostavilo da je PayPal počeo da po pojedinačnim upitima vrši potrebne izmene, tj. da se po upitima/žalbama konkretnih korisnika pri povlačenju novčanih sredstava tih korisnika na njihove bankarske račune više ne primenjuje po automatizmu neželjena konverziju strane valute u dinare, čime se ovaj problem rešava.

Šta je PayPal?

 

isplata, kupovina, kreditna kartica, kreditne kartice, onlajn, e-kupovina, ekonomija, biznis, Plaćanje preko interneta

Foto: Shutterstock

Sistem za elektronsko plaćanje PayPal je osnovan 1998. godine, a od 2002. godine je pripada korporaciji I-bej (NASDAQ:EBAY). Sedište PayPal je u San Hozeu, u Kaliforniji, a međunarodno sedište kompanije smešteno je u Singapuru.

Sistem PayPal je u Evropi dostupan od 2004. godine. Omogućava elektronsko poslovanje i trgovinu preko interneta.

PayPal je brži i bezbedniji način za plaćanje i primanje novca onlajn, putem mobilnih uređaja i u radnjama. Servis omogućava ljudima da pošalju novac bez deljenja finansijskih infomacija sa drugima, uz fleksibilnost plaćanja pri korišćenju bankovnih računa, kreditnih kartica ili uz promotivno finansiranje.

Sa više od 123 miliona aktivnih naloga na 190 tržišta i 25 valuta širom sveta, sistem PayPal pospešuje globalnu e-trgovinu.

Sistem pomaže i globalnu e-trgovinu, od malih specijalizovanih butika do vodećih onlajn komapnija kao što je I-bej.

Šta ovo znači za potrošače u Srbiji? 

Od 2013. godine, oni mogu virtuelno da kupe gotovo svaki brend ili servis koji prima PayPal. Od modnih detalja iz Italije i Francuske do bele tehnike iz Sjedinjenih Američkih Država ili Azije. Osim kupovine fizičkih proizvoda, sistem takođe omogućava kupovinu digitalnih proizvoda, uključujući muziku, filmove, igrice i putovanja.

Kako biste otvorili nalog, potrebno je samo da imate adresu e-pošte. Izvor finansiranja vašeg naloga može biti viza ili masterkard kreditna ili debitna kartica ili instant transferom sa vašeg bankovnog računa.

Proces prijavljivanja traje samo par minuta. S kompanijom PayPal, kupci ne moraju da prekucavaju ili prepisuju podatke o kupcu i njihovom računu, adrese slanja ili transakcije više puta - procedura plaćanja svedena je na svega nekoliko klikova.

Kompaniji je međutim od tada dugo trebalo da Srbiju uvrsti u zemlje iz "prijem" novca.

Video: Sve što niste znali o platnim karticama

(Vesna Bjelić)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Ivan

    22. jun 2020 | 16:26

    I koja je caka?

  • Ceca

    23. jun 2020 | 01:25

    Pa ako lenjivci koje mrzi da čitaju ipak reše da se pomuče i pročitaju veći deo teksta, saznaće i šta treba da urade. Zaista je sve napisano.

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>