• 1

Skandal koji traje: Vajerkard bankrotirao, stopirane akcije na berzi

Stropotšale se i akcije kompanije

  • 1
Wirecard

Foto: Shutterstock

Kompanija Vajerkard (Wirecard) podnela je zahtev za odlazak u bankrot usred skandala sa nestankom 1,9 milijardi evra.

Posle objavljivanja te informacije, trgovanje akcijama kompanije prekinuto je na jedan sat.

- Upravni odbor Vajerkarda danas je odlučio da podnese zahtev za procedurtu odlaska u bankrotstvo nadležnom sudu u Minhenu zbog nesolventnosti i prezaduženosti - navedeno je u saopštenju kompanije.

Bivši izvršni direktor Markus Braun pušten je iz pritvora nakon što je platio kauciju od pet miliona evra.

Braun je uhapšen zbog optužbi za falsifikovanje kod kompanijskih računa za digitalno plaćanje, a moraće jednom nedeljno da se javlja policiji dok traje istraga.

Kompanija Vajerkard, podsetimo, našla se u centru skandala kada je objavljeno da na računima firme nedostaje 2 milijarde dolara. Za samo tri dana, akcije kompanije su se stropoštale za 85 odsto.

Kompanija je priznala da je revizori nisu uspeli da nađu novac, jer verovatno nikada nije ni postojao. To je samo produbilo krizu u ovoj nemačkoj kompaniji koja je svojevremeno smatrana zvezdom nemačkog tehnološkog sektora.

Vrednost akcija pala je za 85 odsto, i tako obrisala tržišnu vrednost od 12, 5 milijardi dolara. Sve to deslo se za tri dana, a počelo je kada je EI, njen revizor odbio da potpiše račune kompanije.

Generalni direktor Markus Braun koji je danas uuhapšen, podneo je ostavku nakon što je EI saopštio da ne može da locira keš, koji čini otprilike četvrtinu imovine kompanije. Pre nego što je otišao, Braun je rekao da je kompanija možda žrtva veće prevare.

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • mire

    25. jun 2020 | 22:14

    Makno 1,9 milijardi, platio kauciju 5 miliona? Znači opet je u plusu?!

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>